Jesień kojarzy nam się z Halloween, co oznacza sezon na dynię. Warzywo jest popularne i cenione przez wiele osób. Używane są nie tylko do dekoracji, ale także dobrze sprawdzają się w kuchni. Dynia używana jest do zup, deserów, placków, sosów i wiele innych dań, które smakują wszystkim, nawet najmłodszym.
Bardzo popularne i smaczne są placki z dyni, z różnymi dodatkami. Przygotowanie warzywa jest za każdym razem tak samo, tzn. obieramy dynię, usuwamy pestki i trzemy na tarce. Następnym krokiem jest dodanie odpowiednich składników. Placki z dyni z marchewką i cukinią są smaczne i przypadną każdemu do gustu. Cukinię również obieramy, usuwamy pestki i trzemy na tarce, na dużych oczkach. Następnie nasalamy i po kilkunastu minutach odcedzamy wodę. Kolejno ucieramy marchewkę i cebulę, gdzie wszystko razem mieszamy. Dodajemy wyciśnięty czosnek, jajka i mąkę, wszystko dokładnie mieszając. Doprawiamy według swoich preferencji. Gotowe placuszki możemy smażyć na patelni.
Innym ciekawym przepisem na słodko są placki z dyni z dodatkiem białego sera i żurawiny. Do startej dyni dodajemy łyżkę suszonej żurawiny, oraz 1-2 łyżek rozkruszonego białego twarogu. Całość dobrze jest doprawić cynamonem, kardamonem, cukrem waniliowym. Idealnie będą smakować, jeśli gotowe, usmażone placki polejemy miodem lub syropem z agawy, posypując całość orzechami laskowymi. Placki możemy także przygotować na ostro. Wówczas startą dynię mieszamy z rozdrobionymi pestkami dyni, oraz z utartą cebulą, jajkami i mąką. Całość doprawiamy m. in.: kurkumą, chili i wyciśniętym czosnkiem.