Nav
biedronka
Biedronkado końca 2 dni
rossmann
Rossmanndo końca 4 dni
makro cash&carry
Makro Cash&CarryWażna za 4 dni
żabka
Żabkado końca 11 dni
pepco
Pepcodo końca 12 dni
e.leclerc
E.LeclercWażna za 4 dni
drogerie natura
Drogerie Naturado końca 4 dni
kaufland
Kauflanddo końca 5 dni
neopunkt
NEOPUNKTdo końca 3 dni
media markt
Media Marktdo końca 2 dni
action
Actiondo końca 4 dni
dino
Dinodo końca 4 dni
delikatesy centrum
Delikatesy Centrumdo końca 5 dni
hebe
Hebedo końca 19 dni
Nav
Reklama
Reklama
Reklama
Porady

Placki z dyni - przepis

Jesień kojarzy nam się z Halloween, co oznacza sezon na dynię. Warzywo jest popularne i cenione przez wiele osób. Używane są nie tylko do dekoracji, ale także dobrze sprawdzają się w kuchni. Dynia używana jest do zup, deserów, placków, sosów i wiele innych dań, które smakują wszystkim, nawet najmłodszym.
Cover

Jesień kojarzy nam się z Halloween, co oznacza sezon na dynię. Warzywo jest popularne i cenione przez wiele osób. Używane są nie tylko do dekoracji, ale także dobrze sprawdzają się w kuchni. Dynia używana jest do zup, deserów, placków, sosów i wiele innych dań, które smakują wszystkim, nawet najmłodszym. 


Bardzo popularne i smaczne są placki z dyni, z różnymi dodatkami. Przygotowanie warzywa jest za każdym razem tak samo, tzn. obieramy dynię, usuwamy pestki i trzemy na tarce. Następnym krokiem jest dodanie odpowiednich składników. Placki z dyni z marchewką i cukinią są smaczne i przypadną każdemu do gustu. Cukinię również obieramy, usuwamy pestki i trzemy na tarce, na dużych oczkach. Następnie nasalamy i po kilkunastu minutach odcedzamy wodę. Kolejno ucieramy marchewkę i cebulę, gdzie wszystko razem mieszamy. Dodajemy wyciśnięty czosnek, jajka i mąkę, wszystko dokładnie mieszając. Doprawiamy według swoich preferencji. Gotowe placuszki możemy smażyć na patelni.


Innym ciekawym przepisem na słodko są placki z dyni z dodatkiem białego sera i żurawiny. Do startej dyni dodajemy łyżkę suszonej żurawiny, oraz 1-2 łyżek rozkruszonego białego twarogu. Całość dobrze jest doprawić cynamonem, kardamonem, cukrem waniliowym. Idealnie będą smakować, jeśli gotowe, usmażone placki polejemy miodem lub syropem z agawy, posypując całość orzechami laskowymi. Placki możemy także przygotować na ostro. Wówczas startą dynię mieszamy z rozdrobionymi pestkami dyni, oraz z utartą cebulą, jajkami i mąką. Całość doprawiamy m. in.: kurkumą, chili i wyciśniętym czosnkiem.

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama