Chyba każdy się zgodzi z tym, że wiosna przyszła już na dobre. Robi się coraz cieplej, słońce mocniej świeci, a dni stają się dłuższe. Można zatem wyjść na zewnątrz i rozpocząć sezon grillowania. W Polsce jest to zwyczaj bardzo popularny i lubiany. Smażenie kiełbasek, wspólne siedzenie do późna, rozmowy, śmiechy i zabawy. Nie może przy tym zabraknąć oczywiście piwa. Należy go jednak odpowiednio dobrać do potraw.
Jakie piwo wybrać do grilla?
Z pewnością każdy posiada swój ulubiony smak piwa, jednakże warto się zastanowić nad tym, które najlepiej się nada (choć oczywistym jest, że nie zawsze trzeba się kurczowo trzymać wytycznych). Bardzo dużo osób twierdzi, że żadna grillowana potrawa nie smakuje dobrze, jeśli nie pije się do nich mocno schłodzonego piwa. Problem tkwi jednak w odpowiednim doborze rodzaju trunku.
Najbardziej popularnym piwem to piwo jasne. Nie jest za słodkie, posiada trochę goryczy i charakteryzuje się tym, że jest dosyć mocne. Dobrze nada się do wszelkich potraw z grilla ze względu na to, że jest lekkie.
Jednakże, jeśli ktoś lubi ostre potrawy z grilla, to najlepszym rozwiązaniem będzie piwo z gatunku "golden ale". Posiada dość sporą zawartość alkoholu, a ponadto ma mocny smak. To właśnie dlatego dobrze współgra z ostrymi daniami.
Kolejną propozycją jest piwo ciemne, które posiada pełny smak. Ono z kolei sprawdzi się przy karkówce, schabie karkowym czy też stekach i żeberkach. Nie wszystkim takie piwo smakuje, ale dobrze komponuje się ze wszelkimi cięższymi daniami.