Opiekacz to niezbędny element wyposażenia kuchni, jeśli cenimy sobie prostotę, szybkość i dobry smak. Kto nie lubi tostów czy też ciepłych kanapek na śniadanie bądź kolację? Obecnie można kupić tego typu urządzenia niemalże wszędzie. Nawet markety mają je w sprzedaży, dzięki czemu nic nie stoi na przeszkodzie, aby czerpać korzyści płynące z użytkowania opiekacza. Jak wybrać ten odpowiedni?
Jaki opiekać kupić?
Zacznijmy od tego, że opiekacz to nie to samo co toster. Dowolne pieczywo kładziemy tutaj na płycie grzejnej i przyciskamy ją do drugiej płyty. Dzięki temu można rozkoszować się wybornym smakiem całej kanapki z dowolnymi dodatkami w postaci sera czy też szynki. Ceny tych urządzeń są zbliżone do cen tosterów.
Obecnie można kupić opiekacze zarówno w metalowej obudowie, jak i modele plastikowe. Plastikowe są znacznie tańsze i dostaniemy je już za kilkadziesiąt złotych. Ich zaletami są z pewnością lekkość i poręczność oraz bogata gama kolorystyczna. Niestety nie są pozbawione wad. Plastik jest znacznie mniej odporny na uszkodzenia niż metal. Jeśli został on wykonany ze słabej jakości materiału, to pod wpływem gorącej temperatury zacznie się przetapiać w niektórych miejscach.
Jeśli więc często korzystamy z opiekacza, to bardziej korzystnym rozwiązaniem będzie kupienie metalowego opiekacza, który jest solidniejszy. Nie trzeba obawiać się tym, że obudowa pęknie po upadku. Ponadto znacznie ładniej się prezentują niż plastikowe modele. Sprawdzą się idealnie do kuchni urządzonych nowocześnie. Jako, że tego typu urządzenia zajmują niewiele miejsca i są mobilne, nie ma żadnego problemu z och przechowywaniem.