Ocet jabłkowy na odchudzanie: jak to działa?
Dla wielu osób właściwości odchudzające octu jabłkowego mogą być sporym zaskoczeniem. Przyjrzyjmy się zatem, dzięki czemu są one możliwe. Ocet jabłkowy sprzyja redukcji wagi, ponieważ:
- reguluje poziom cukru we krwi,
- przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej,
- zawiera pektyny odpowiadające za spowolnione opróżnianie żołądka,
- zwiększa tempo przemiany materii,
- wspomaga trawienie poprzez stymulacja soków trawiennych w żołądku,
- wzmaga uczucie sytości,
- tłumi uczucie głodu dzięki zawartości octanu (soli kwasu octowego).
Należy pamiętać, że spożycie octu jabłkowego jedynie wspomaga proces odchudzania. Oznacza to, że włączenie go do dotychczasowej diety, bez redukcji kaloryczności czy wprowadzenia zdrowych nawyków żywieniowych, niewiele zmieni. Jeśli jednak spożyciu octu będą towarzyszyć powyższe czynniki oraz wzmożona aktywność fizyczna, satysfakcjonujące efekty mogą nadejść wyjątkowo szybko. Polecanym sposobem na wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych i mniej kalorycznego menu jest wygodny catering dietetyczny. Jak znaleźć sprawdzoną ofertę? Wystarczy zajrzeć na stronę Cateromarket.pl i wybrać najlepiej ocenianego dostawcę.
Właściwości octu jabłkowego
Dzięki czemu ocet jabłkowy posiada swoje wyjątkowe właściwości lecznicze? Zawdzięcza to obecności cennych polifenoli, pektyn, kwasów (octowy, mlekowy, cytrynowy), beta-karotenu i flawonoidów. Zawiera także wartościowe pierwiastki w postaci magnezu, potasu, sodu czy żelaza. Ponadto stanowi wyjątkowe źródło witamin C, A, E oraz B. Bogactwo tych niezwykłych substancji czyni ocet jabłkowy naturalnym sposobem na zachowanie idealnego samopoczucia, świetnej figury i dobrego zdrowia. Warto jednak zaznaczyć, iż ocet nie jest produktem, którym możemy się raczyć bez ograniczeń. Mogłoby to doprowadzić do podrażnienia błony śluzowej żołądka lub powstania wrzodów. Reasumując, ocet jabłkowy to wyjątkowo cenna i zdrowa substancja, która powinna być jednak spożywana z należytym umiarem.
Poniżej przedstawiamy najważniejsze właściwości octu jabłkowego:
- Zmniejsza ilość trójglicerydów we krwi
- Usprawnia gospodarkę insulinową w organizmie człowieka
- Przyśpiesza proces odchudzania
- Reguluje poziom cukru we krwi
- Reguluje pracę serca
- Wzmaga uczucie sytości
- Obniża poziom złego cholesterolu
- Reguluje ciśnienie krwi
- Zmniejsza ryzyko pojawienia się choroby niedokrwiennej serca
- Wpływa pozytywnie na układ odpornościowy
- Wykazuje właściwości przeciwutleniające, antybakteryjne i antyseptyczne
- Poprawia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom
- Łagodzi objawy refluksu żołądkowego
- Wspiera oczyszczanie organizmu z metali ciężkich
Jak i kiedy pić ocet jabłkowy?
W pierwszej kolejności trzeba podkreślić, że spożycie octu jabłkowego wymaga regularności. Pierwsze efekty będą widoczne bardzo szybko, należy jednak pamiętać, iż są one wynikiem pozbycia się nadmiaru wody z organizmu. Absolutnie nie jest to moment na to, by spocząć na laurach i zaniechać dalszych starań. Chcąc doświadczyć długotrwałych rezultatów kuracji, należy poczekać nieco dłużej.
W jakiej formie najlepiej spożywać ocet jabłkowy? Aby uzupełnić codzienną dietę o ten wyjątkowy składnik, wystarczy sporządzić miksturę ze szklanki przegotowanej wody i 1-2 łyżek stołowych octu. Najlepszy efekt osiągniemy wówczas, gdy sporządzony napój będziemy pić na czczo, a więc z samego rana. Jeśli natomiast przewidujemy spożyć także drugą porcję mikstury (co jest bardzo wskazane), należy to zrobić w ciągu dnia, na pół godziny przed posiłkiem. Przygotowany napój będzie smakował jeszcze lepiej, gdy dodamy do niego pół łyżeczki cynamonu oraz łyżeczkę miodu. Inna metoda użycia octu jabłkowego zakłada wykorzystanie go jako składnika aromatycznej marynaty do mięs albo przyprawy do sałatek.
zobacz także:
Cellulit: jak się go pozbyć raz na zawsze? Skuteczne sposoby na cellulit