Grzyby to wciąż niedoceniane dary, jakimi każdego roku obdarza nas las. Niekiedy również sami miłośnicy tego wyjątkowo aromatycznego przysmaku zastanawiają się, czy rzeczywiście warto po nie sięgać i włączać na stałe do swojego menu. Zanim jednak zdecydujemy o ich dalszych losach w naszej kuchni, warto najpierw poznać zarówno ich wady i zalety oraz przyjrzeć się mitom, które wciąż panują na temat grzybów.
Grzyby a wartości odżywcze
Powszechnie panuje przekonanie, że grzyby nie przedstawiają żadnych wartości odżywczych, a jedynie odznaczają się walorami smakowymi. Jednak w rzeczywistości jest inaczej. Co prawda wartościowych składników znajdziemy tu mniej, niż np. w warzywach lub rybach, ale grzyby nie są całkowicie bezwartościowe. Wraz z ich spożyciem dostarczamy naszemu organizmowi błonnik, a także witaminy z grupy B i D (na co szczególnie powinny zwrócić uwagę osoby będące na diecie bezmięsnej). Są również bogate w szereg minerałów, takich jak fosfor, potas, żelazo, selen, miedź i mangan. Największą zawartością wartościowych składników odznaczają się borowiki, pieczarki oraz boczniaki.
Wpływ grzybów na zdrowie
Warto pamiętać, że nie wszyscy powinni sięgać po te przysmaki. W przypadku osób starszych oraz małych dzieci włączenie grzybów do diety nie jest zalecane, ponieważ są ciężkostrawne i mogą powodować nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Jednak w przypadku, gdy ich spożycie nie wywołuje żadnych niepożądanych objawów, możemy bez przeszkód włączyć je do naszego jadłospisu. Wpływ spożywania grzybów na nasze zdrowie to dosyć złożone zagadnienie. Nie są one w stanie pełnić takiej samej roli, jak inne produkty spożywcze czy coraz bardziej doceniana "super żywność", czyli tzw. superfoods. Jednak wciąż są one produktem naturalnym oraz nieprzetworzonym, dostarczającym organizmowi poszczególnych minerałów oraz błonnika. To sprawia, że osoby borykające się z nadciśnieniem i cukrzycą powinny w pełni wykorzystać sezon na grzyby.
Jak najlepiej przyrządzić grzyby
Nie należy spożywać surowych grzybów. Zanim trafią na talerz powinny one zostać poddane obróbce termicznej. Uprzednio należy je również oczyścić oraz umyć. Aby mieć pewność, że pozbyliśmy się wszelkich zanieczyszczeń lub niechcianych insektów, możemy pozostawić je w wodzie na dłuższą chwilę. Musimy także uważać, żeby nie przypalić grzybów podczas duszenia lub smażenia. Niewskazane jest także przyrządzanie ich ze zbyt dużą ilością tłuszczu. Zwróćmy również uwagę na to, aby nie stanowiły one głównego składnika dania, ale były jedynie dodatkiem. Wówczas będziemy mieli pewność, że nie zjemy ich zbyt dużo, a tym samym uchronimy się przed ewentualnymi dolegliwościami wynikającymi ze spożycia ich w nadmiarze. Warto również zadbać o odpowiednie przechowywanie grzybów. Znajdźmy dla nich suche i chłodne miejsce. Szczególnie unikajmy przechowywania ich w torebkach foliowych lub pojemnikach wykonanych z tworzyw sztucznych. Najlepsze do tego celu będą torebki papierowe. W ten sposób będziemy mieli pewność, że nasze grzyby nie ulegną zepsuciu oraz nie stracą swoich walorów smakowych.