Wraz z nadejściem jesieni rozpoczyna się sezon grypowy. Chłodne poranki i wieczory, deszcz i wiatr sprzyjają przeziębieniom. Jesień, to pora wzmożonej aktywności bakterii i wirusów. Nie daj się przeziębieniu i grypie! Zastosuj naturalne metody wspomagające odporność.
Przede wszystkim hartuj organizm. Rano i wieczorem porządnie wietrz mieszkanie, codziennie bierz naprzemienny zimny i ciepły prysznic, zanurzaj stopy kilkukrotnie na chwilę w zimnej wodzie, a następnie ubierz ciepłe wełniane skarpety. Hartowanie się to też aktywne spędzanie czasu na świeżym powietrzu. Każdego dnia, bez względu na pogodę, spaceruj co najmniej przez godzinę głęboko oddychając. Dotlenisz i wzmocnisz organizm.
Pamiętaj, by w Twojej diecie nie zabrakło naturalnych pogromców wirusów i bakterii: cebuli i czosnku. Wrogami przeziębienia i grypy, są również bogate w witaminy i minerały warzywa i owoce. Prawdziwy przyjaciel odporności, to witamina C, której bogatym źródłem są owoce cytrusowe, papryka, pomidory, brokuły, kapusta.
Nie zapominaj też o codziennej dawce zdrowych tłuszczy nienasyconych, które sprzyjają witalności, wspomagają odporność i wykazują działanie przeciwzapalne. Znajdziesz je w oliwie z oliwek, awokado, orzechach, siemieniu lnianym, oleju rybim (tranie), tłustych rybach takich jak: makrela, tuńczyk, łosoś, halibut.
Zacznij wzmacniać swoją odporność już dziś, a grypa i przeziębienie, będą omijać Cię tej jesieni szerokim łukiem.