Poranki kojarzą Ci się z powolnym wybudzaniem, zmęczeniem i brakiem koncentracji? To normalne. Po odpoczynku nocnym konieczne jest powolne przyspieszenie metabolizmu oraz rozbudzenie całego organizmu. Większość nas sięga zatem po kubek gorącej kawy, ale nie wolno zapominać o najważniejszym posiłku w ciągu dnia - śniadaniu. To właśnie śniadanie ma za zadanie dostarczenie energii na cały dzień. Jakie śniadanie jest najzdrowsze?
Rano postaw na węglowodany złożone
Najlepszym sposobem na dostarczenie sobie długotrwałej dawki energii, która uwalniana będzie stopniowo i nie spowoduje nagłych napadów głodu - są węglowodany złożone. Pieczywo pełnoziarniste, mąki razowe, kasze, płatki owsiane, amarantus i komosa ryżowa - mają niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że nie powodują gwałtownego poziomu glukozy we krwi ani nagłego wyrzutu insuliny. A utrzymanie stałego poziomu cukru we krwi oznacza energię i długotrwałe uczucie sytości. Ponadto produkty zbożowe zawierają sporo błonnika, który zapewnia sprawne trawienie i długotrwałe uczucie sytości.
Zdrowie przede wszystkim
Jeśli cierpisz na insulinoodporność lub cukrzycę, musisz uważać na ilość przyjmowanych węglowodanów. Wtedy śniadanie obfitujące w węglowodany może się nie sprawdzić. A może po prostu źle się czujesz po takim śniadaniu? Może nie wiesz, że rano masz nieprawidłowy poziom glukozy we krwi, a dostarczenie dużych ilości węglowodanów jeszcze ten problem nasila? Obserwuj swój organizm, a jeśli zauważysz, że nie służy Ci poranna owsianka czy naleśniki - postaw na jajka, omlety, grillowanego kurczaka, wędzone ryby czy szynkę parmeńską.