Lepsza kawa ziarnista czy mielona?
Wiele ekspresów ma zintegrowany młynek do kawy - wtedy najlepszym wyborem jest kawa ziarnista. Smak espresso jest w dużym stopniu uzależniony od sposobu zmielenia kawy. Do ekspresu kolbowego może być dodawana kupiona kawa mielona albo kawa ziarnista mielona bezpośrednio przed użyciem. Kawa ziarnista mielona tuż przed parzeniem ma najpełniejszy smak i aromat.
Bez względu na rodzaj ekspresu ziarna powinny być zawsze świeże. Na opakowaniach dobrych kaw jest z reguły podawana data palenia. Liczy się czas, jaki upłynął od tej daty. Kawa zbyt świeża też nie jest odpowiednia do parzenia, ponieważ może się zbyt obficie pienić. Powinny upłynąć przynajmniej cztery dni od daty palenia, aby kawa mogła być wykorzystywana. Maksymalny aromat ziarna osiągają około 8 - 10 dni po wypaleniu. Przez 3 miesiące po wypaleniu kawa jest uznawana za świeżą, a po upływie tego czasu stopniowo zaczyna tracić smak i aromat.
Jaki stopień palenia kawy jest najlepszy do ekspresu?
Im wyższy jest stopień palenia kawy, tym zawiera ona mniej kofeiny, ma delikatniejszy smak i więcej aromatu. Najlepszy sposób palenia kawy jest krótki, a następnie powinna być ona szybko schładzana. Można wyróżnić kilka rodzajów palenia:
- jasne palenie to aromat cytrusowy kawy, większa kwasowość; tego typu palenie odbywa się w temperaturze do 200 stopni C,
- palenie średnie w temperaturze od 200 do 220 stopni C umożliwia uzyskanie kawy o zrównoważonym aromacie i smaku,
- palenie ciemne przebiega w najwyższej temperaturze od 220 do 250 stopni C; kawa ma wówczas wyrazisty posmak goryczki i orzechowy bądź czekoladowy posmak.
W ekspresach przelewowych można wykorzystywać każdy stopień wypalania kawy. Do ciśnieniowych ekspresów najlepszym wyborem są ziarna średnio wyprażone, ponieważ kawa ciemno palona może dawać zbyt delikatny i słaby smak. Ekspres na kapsułki wykorzystuje kawę, która jest przechowywana w hermetyczny sposób, co korzystnie wpływa na jej walory smakowe i aromatyczne.
Jak wybrać gatunek kawy do ekspresu i jak ją mielić?
Wybór konkretnego rodzaju kawy jest uzależniony od osobistych preferencji. Arabica ma łagodniejszy smak, charakteryzuje się też słodkawą nutą i bogatszym aromatem. Uprawy ziaren tego gatunku są trudniejsze, ale walory smakowe są warte wysiłku. Robusta ma ostrzejszy i raczej gorzkawy aromat, ma też więcej kofeiny, dlatego jest bardziej stymulująca niż Arabica. Większość kaw dostępnych na rynku jest mieszanką obydwu odmian. Jeśli kawa Arabica jest zbyt łagodna w smaku, można zdecydować się na taką, która ma dodatek Robusty. Ponadto w przypadku espresso dodatek Robusty sprawia, że kawa lepiej się spienia i ma bardziej wyrazisty smak. Do ekspresów ciśnieniowych najlepiej mielić kawę w taki sposób, aby jej drobinki były trochę mniejsze od ziaren cukru. Do ekspresów przelewowych można stosować kawę mieloną trochę grubiej. Dobre ekspresy są wyposażone w regulację młynka - najlepiej w takim wypadku dobrać sposób mielenia do osobistych preferencji.