Multicooker to akcesorium, które coraz częściej wchodzi w skład wyposażenia polskich gospodarstw domowych. Cechą charkaterystyczną tego sprzętu jest to, że gotowanie przebiega pod wysokim ciśnieniem parowym, które pojawia się po upływie 15 minut od momentu, w którym rozpoczęliśmy gotowanie.
Obudowa tego typu urządzenia składa się z dwóch elementów, mianowicie nagrzewacza indukcyjnego oraz stalowego kielicha indukcyjnego. Multicooker przygotowuje potrawy bez ciśnienia, które wychodzi przez specjalnie do tego celu przeznaczoną klapę.
Wspomniane w tytule urządzenie kuchenne może poszczycić się przede wszystkim niezwykle szybkim czasem przygotowania dań. Najczęściej jest on dwa-trzy razy krótszy niż w przypadku konwencjonalnej kuchenki gazowej. Dzięki temu możemy znacznie obniżyć zużycie energii elektrycznej.
Korzystanie z tego rodzaju urządzenia wielofunkcyjnego pozwala nam również zaoszczędzić pieniądze, unikając niepotrzebnych wydatków na różnej wielkości garnki i patelnie. Multicooker jest bowiem niezwykle wszechstronnym akcesorium, które pozwala gotować na parze nasz ulubiony obiad, dusić wołowinę, podsmażać chrupiący boczek oraz podgrzewać pożywne zupy w taki sposób, że zachowają one swój pierwotny smak.
Opisywane urządzenie wielofunkcyjne jest również przyjazne dla naszego zdrowia. Przyrządzanie potraw za pomocą multicookera pozwala bowiem zachować witaminy, minerały i pozostałe wartościowe składniki odżywcze przyrządzanej przez nas potrawy.