Co jakiś czas pojawia się na rynku jakaś nowa moda. Dotyczy to także żywności. Obecnie coraz większą popularnością cieszy się zdrowa żywność i produkty ekologiczne. Nie brakuje artykułów i reklam zachęcających do kupowania eko żywności, które wychwalają je pod niebiosa. Oczywiście nie brakuje także przeciwników i sceptycznie nastawionych do bio produktów osób. Jak to więc jest z tą zdrową żywnością? Inwestować w nią czy też nie ma to większego sensu?
Coraz większe skażenie na sklepowych półkach a nasze zdrowie
Obecnie listy z bezpiecznymi i skażonymi pestycydami produktami znajdziemy na wielu stronach internetowych. Nawet sklepy propagują zdrową żywność i poszerzają swoją ofertę w tego typu produkty. Okazuje się jednak, że nie zawsze coś, co ma na etykiecie napis eko czy bio, rzeczywiście pochodzi z upraw ekologicznych.
Trzeba pamiętać też o tym, że zarówno w przypadku upraw konwencjonalnych, jak i tych ekologicznych stosowane są środki ochrony roślin. Jednakże różnica polega w rodzaju zastosowanych preparatów. Nawet przy uprawach ekologicznych mogą być więc obecne pestycydy, jednakże są to znacząco niewielkie ilości, mianowicie dopuszczalne normy ich pozostałości.
Najbezpieczniej byłoby posiadać własny ogródek, nawiązać współpracę z zaprzyjaźnionym rolnikiem czy okolicznym ogrodnikiem. Wówczas wiemy dokładnie, czego taka osoba użyła podczas uprawy roślin. Jeśli zależy nam na zachowaniu dobrego zdrowia, to rzeczywiście powinniśmy postawić na organiczne jedzenie, jednakże muszą one pochodzić ze sprawdzonego i zaufanego źródła. Wówczas mamy pewność, że wydane przez nas pieniądze są dobrą inwestycją.