Mleko krowie posiada swój zamiennik, czyli mleko roślinne, które także posiada wiele zalet. Sprawdzają się nie tylko w diecie alergików i wegetarian. W dzisiejszych czasach coraz więcej osób sięga po napoje roślinne.
Powstają one najczęściej z orzechów lub nasion. Różnią się od mleka krowiego głównie smakiem, ponieważ są mniej słodsze. Zauważymy także, że są mniej kaloryczne, oraz zmniejszą ilością białka. Mleka roślinne spotykane w sklepach dodatkowo wzbogacane są w niektóre witaminy oraz minerały. Dlatego przy wyborze odpowiedniego warto zwrócić uwagę na etykietę i całkowity skład. Unikajmy także mlek do którego dodawany jest cukier, który obniża wartość odżywczą.
Tak samo jak mleko krowie, mają różnego rodzaju zastosowanie. Wykorzystywane mogą zostać do picia, do pieczenia, deserów. W ofertach sklepu najczęściej znajdziemy mleko sojowe, migdałowe, owsiane, ryżowe, konopne, kokosowe, orzechowe. Między sobą różnią się konsystencją, aromatem i składem. Większość mlek roślinnych charakteryzuje się bardzo podobną zawartością wapnia jak w mleku krowim, jednak jest słabiej przyswajalna w organizmie. Jedynie mleko sojowe jest źródłem pełnowartościowego białka. Największą zaletą mlek roślinnych jest brak obecności cholesterolu, ponieważ występuje on tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego. Ze względu na wysoką cenę w sklepach, istnieje możliwość przyrządzenia je samemu w domu. Dzięki temu mamy pewność, że nie zawiera żadnych konserwantów, ani zbędnych dodatkowych substancji. Mleko roślinne jest idealnym produktem do urozmaicenia diety.