Na rynku dostępne są różne rodzaje miodów i każdy z nich wykazuje liczne właściwości lecznicze. Jest to jeden z najstarszych naturalnych leków, po który sięgamy od wieków. Dzięki szerokiemu wachlarzowi wyboru każdy z nas znajdzie coś dla siebie. Jakie działanie wykazuje ten smaczny produkt pszczeli?
Miód naturalny - czas poznać jego prozdrowotne właściwości
Miód wybieramy w zależności od smaku lub działania leczniczego. Innego będzie potrzebować dziecko czy też sportowiec lub osoba po rekonwalescencji. Miód wielokwiatowy ma zapach pszczelego wosku, a zapach kwitnącej lipy oraz ostry smak z nutą goryczki. Miód spadziowy zaś pachnie lekko korzennie, a w smaku jest trochę cierpki.
Miodem o konsystencji ciągnącej galaretki jest miód wrzosowy. Jest on łagodny w smaku. Jeśli cenimy sobie zapach kwiatu gryki i ostry smak, to warto sięgnąć po miód gryczany. Delikatny i mdły jest mód akacjowy, a miód rzepakowy ma mocny zapach i łagodny smak.
Jeśli chodzi o właściwości lecznicze, to miód wykazuje działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Bogaty jest w aminokwasy, witaminy i minerały. Bardzo ważne jest, aby nie zalewać go gorącą wodą, gdyż wówczas utraci on swoje prozdrowotne właściwości. Regularne spożywanie produktów pszczelich wzmacnia organizm i dodaje energii, działa uspokajająco i koi nerwy, jest lekkostrawny, zapobiega chorobom serca i nadciśnieniu, łagodzi alergie i astmę.
Miód lipowy jest szczególnie pomocny przy przeziębieniach, kaszlu, grypie, cukrzycy oraz przy zapaleniu oskrzeli. Wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwgorączkowe. Miód akacjowy polecany jest zaś diabetykom, a spadziowy obfituje w składniki mineralne.