Nav
kaufland
KauflandOstatni dzień promocji!
polomarket
POLOmarketdo końca 6 dni
netto
Nettodo końca 3 dni
kaufland
KauflandWażna od jutra
polomarket
POLOmarketdo końca 6 dni
aldi
Aldido końca 3 dni
netto
NettoOstatni dzień promocji!
kaufland
KauflandWażna od jutra
selgros cash&carry
Selgros Cash&CarryWażna od jutra
lidl
LidlOstatni dzień promocji!
stokrotka supermarket
Stokrotka SupermarketOstatni dzień promocji!
obi
OBIdo końca 13 dni
hebe
Hebedo końca 7 dni
leroy merlin
Leroy Merlindo końca 13 dni
Nav
Reklama
Reklama
Reklama

Miód naturalny i jego zdrowotne właściwości

Porównania
Na rynku dostępne są różne rodzaje miodów i każdy z nich wykazuje liczne właściwości lecznicze. Jest to jeden z najstarszych naturalnych leków, po który sięgamy od wieków. Dzięki szerokiemu wachlarzowi wyboru każdy z nas znajdzie coś dla siebie. Jakie działanie wykazuje ten smaczny produkt pszczeli?
Cover

Na rynku dostępne są różne rodzaje miodów i każdy z nich wykazuje liczne właściwości lecznicze. Jest to jeden z najstarszych naturalnych leków, po który sięgamy od wieków. Dzięki szerokiemu wachlarzowi wyboru każdy z nas znajdzie coś dla siebie. Jakie działanie wykazuje ten smaczny produkt pszczeli?  

Miód naturalny - czas poznać jego prozdrowotne właściwości 

Miód wybieramy w zależności od smaku lub działania leczniczego. Innego będzie potrzebować dziecko czy też sportowiec lub osoba po rekonwalescencji. Miód wielokwiatowy ma zapach pszczelego wosku, a zapach kwitnącej lipy oraz ostry smak z nutą goryczki. Miód spadziowy zaś pachnie lekko korzennie, a w smaku jest trochę cierpki. 

Miodem o konsystencji ciągnącej galaretki jest miód wrzosowy. Jest on łagodny w smaku. Jeśli cenimy sobie zapach kwiatu gryki i ostry smak, to warto sięgnąć po miód gryczany. Delikatny i mdły jest mód akacjowy, a miód rzepakowy ma mocny zapach i łagodny smak. 

Jeśli chodzi o właściwości lecznicze, to miód wykazuje działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Bogaty jest w aminokwasy, witaminy i minerały. Bardzo ważne jest, aby nie zalewać go gorącą wodą, gdyż wówczas utraci on swoje prozdrowotne właściwości. Regularne spożywanie produktów pszczelich wzmacnia organizm i dodaje energii, działa uspokajająco i koi nerwy, jest lekkostrawny, zapobiega chorobom serca i nadciśnieniu, łagodzi alergie i astmę. 

Miód lipowy jest szczególnie pomocny przy przeziębieniach, kaszlu, grypie, cukrzycy oraz przy zapaleniu oskrzeli. Wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwgorączkowe. Miód akacjowy polecany jest zaś diabetykom, a spadziowy obfituje w składniki mineralne.

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama