Jak zrobić koktajl warzywny w blenderze?
Pogoń za zdrową i szczupłą sylwetką nie musi wcale oznaczać wyeliminowania z codziennego jadłospisu pysznych dodatków. Koktajl warzywny stanowi doskonały suplement diety, który zawiera szereg cennych witamin i minerałów. Wszystkie osoby, które pragną zrzucić zbędne kilogramy, a przy tym się nie głodzić, powinny pomyśleć o wdrożeniu koktajli na bazie warzyw do codziennego menu, gdyż stanowią one źródło błonnika i nie zawierają dużo kalorii.
Kolejnym istotnym plusem jest duża łatwość w przygotowaniu koktajlu warzywnego za pomocą blendera. W tym celu wystarczy połączyć, a następnie zmiksować swoje ulubione warzywa, aby uzyskać pożywne drugie śniadanie, sycący posiłek po treningu czy lekkostrawną kolację. Jeżeli gęstość napoju jest dla Ciebie zbyt duża, zawsze możesz dolać do środka stosownie większą ilość soku, wody, bądź jogurtu naturalnego czy też kefiru.
To najprostszy sposób na szybką dawkę energii, którą można ze sobą zabrać wszędzie: do pracy, szkoły czy parku. W doborze właściwego blendera do robienia koktajli warzywnych warto kierować się dużą mocą silnika i zaawansowanymi funkcjami. Zwłaszcza osoby, które prowadzą szybki styl życia powinny pomyśleć o zakupie blendera wyposażonego w zakręcany bidon, który można od razu po zmiksowaniu zabrać ze sobą.
Jak zrobić dobry koktajl warzywny?
Jeśli szukasz sprawdzonych pomysłów na smaczne koktajle warzywne, to warto wypróbować gotowe przepisy, których nie brak na stronach internetowych i blogach, poświęconych zdrowemu odżywianiu. Dla wydobycia pełni smaku warzyw, warto do koktajlu dodać szczyptę ulubionych przypraw i ziół, które dodatkowo odznaczają się wartościami prozdrowotnymi.
Dla przykładu ogórek, który zawiera dużą ilość wody, a przy tym mało kalorii, okazuje się doskonałym składnikiem bazowym ze względu na swoją dietetyczność, ale i orzeźwiający smak. Aby go jednak wydobyć, najlepiej dodać jogurt naturalny, kefir, bądź maślankę, a następnie doprawić odrobiną ziół np. koperkiem, bazylią, imbirem czy sokiem z limonki.
Kolejnym kluczem do stworzenia odchudzających koktajli warzywnych, które będą zachwycać przepysznym smakiem, jest skorzystanie z zielonych liści szpinaku lub jarmużu, które dla uzyskania pełni smaku wymagają towarzystwa mleka krowiego lub roślinnego oraz takich przypraw, jak papryczka chilli lub łyżeczka miodu.
Koktajle warzywne to doskonały sposób na “przemycenie” niezbędnej dawki warzyw, które nie tylko pozytywnie wpływają na zdrowie, ale są również sposobem na piękny wygląd. To także doskonałe rozwiązanie na szybki, pożywny posiłek, który można bez problemu wykonać za pomocą kuchennego blendera.