Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Spożywana w każdym zakątku na Ziemi, stanowi nieodzowny element poranka wielu osób czy popołudniowych spotkań towarzyskich. Ceniona za liczne właściwości prozdrowotne, powinna być spożywana w ilości 3 - 4 filiżanek dziennie. A co z cappuccino? Czy taka kawa także godna jest uwagi?
Kawa i cappuccino - dwie odsłony jednego naparu?
Mówiąc o cappuccino, warto uściślić, o jaka kawę w rzeczywistości chodzi. Pod pojęciem kawy cappuccino kryć może się bowiem napar espresso z odrobiną spienionego mleka, ale także napój kawowy o słodkawym smaku, w którym kawa stanowi jedynie ułamek zawartości. Nie trudno się zatem domyślić, że ta druga opcja ma niewiele wspólnego ze zdrowymi właściwościami kawy naturalnej.
Napój kawowy cappuccino jest jednak smacznym urozmaiceniem, a pity okazyjnie z pewnością nie zaszkodzi. Duży wybór smaków, aksamitna konsystencja i puszysta pianka zyskują coraz większe grono zwolenników. A co z kawą naturalną? Z czego wynikają jej cenione właściwości zdrowotne?
Kawa - jaka jest najzdrowsza?
Kawa jest uznawana za bardzo zdrowy napar, gdyż zawiera mnóstwo antyoksydantów o działaniu protekcyjnym wobec układu sercowo - naczyniowego oraz nerwowego. Za najzdrowszą uznawana jest kawa z ekspresu ciśnieniowego, pozbawiona fusów, gdyż te podrażniać mogą żołądek. Jeśli nie nadużywasz kawy, nie powinieneś się martwić o dyskusyjny wpływ kofeiny na organizm - jej niewielkie dawki pobudzą bez żadnych działań niepożądanych. Ponadto kawa pita w umiarze nie zuboży organizmu w wapń czy magnez - pij ją zatem na zdrowie.