Lekko opieczone, chrupiące, ale soczyste i jędrne warzywa są świetnym pomysłem na obiad. Dym wydobywa z nich niezwykły aromat. Tak przygotowane warzywa, jako dodatek do mięs lub samodzielne danie, w towarzystwie świeżego pieczywa, serów, pieczonych ziemniaków - smakują wyśmienicie.
Jakie warzywa można grillować?
Na ruszt grilla można wrzucić niemal wszystkie warzywa. Te twardsze warto wcześniej obgotować na pół twardo, aby skrócić czas pieczenia. Bardzo ważne jest, aby przestrzegać zalecanego czasu grillowania - w przeciwnym wypadku warzywa staną się suche i spalone. Najczęściej na stołach spotyka się grillowane:
- ziemniaki - wszystkie białe ziemniaki, fantazyjnie pokrojone, pozbawione skórki lub w mundurkach;
- szparagi - rewelacyjny smak i bomba witamin w nowym wydaniu już po 10 minutach grillowania;
- papryki - delikatna, aromatyczna konsystencja grillowanej papryki zachwyca wszystkie podniebienia, stąd duża popularność grillowanej papryki;
- bakłażany - należy wybierać mniejsze warzywa, plastry dużych mogą być gorzkie;
- cukinie - uwielbiana, smakowita, pożywna i małokaloryczna, przed ułożeniem na ruszcie należy przyprawić i odczekać pół godziny, by puściła soki;
- marchewka - chrupiąca, słodka, przesiąknięta dymem - w takim wydaniu nie można jej nie lubić;
- pieczarki - wyjątkowy smak i aromat pieczarek uzyskuje się już po 5 minutach grillowania posmarowanych olejem kapeluszy;
- kukurydzę - jako jedyne warzywo grillowana jest w całości, kolby muszą być świeże i przechowywane w lodówce, inaczej kukurydza straci słodycz.