Nie ulega wątpliwości, iż grillowanie to jedna z ulubionych rozrywek Polaków. Gdy tylko robi się ciepło i słonecznie, to tysiące naszych rodaków wyciąga grille z piwnicy i zaprasza rodzinę oraz znajomych na wielkie ucztowanie. I tu wiele osób zadaje sobie pytanie: jak przygotować grilla, aby wszystkim smakowało? Jest na to sprawdzony sposób - potrawy na grilla muszą być różnorodne.
Mięso
Podstawą każdego grillowania niemal zawsze jest mięso. Kto z nas nie lubi soczystej i chrupiącej karkówki lub smakowitych i aromatycznych kiełbasek? Jednak przygotowując menu na grilla warto pamiętać o tym, iż upodobania zaproszonych gości mogą być bardzo różne. Dlatego warto zadbać o szeroki wybór potraw mięsnych. Niech na rozpalonym grillu znajdzie się kiełbasa, szaszłyki, karkówka, kaszanka i hamburgery, ale także delikatniejszy i mniej kaloryczny drób (indyk lub kurczak), a nawet ryby (w całości, filety bądź faszerowane). Tak bogaty i różnorodny wybór sprawi, iż każdy będzie mógł zjeść coś odpowiedniego dla siebie.
Sałatki
Przygotowując weekendowego grilla nie wolno zapomnieć o porcji warzyw. Sałatki na grilla nie tylko będą doskonałym dodatkiem do mięs i ryb, ale także zadowolą osoby, które nie przepadają za mięsem lub jedzą je w ograniczonych ilościach. Sałatki na grilla mogą być bardzo różne - poczynając od standardowej zielonej sałaty z dodatkiem ogórka i rzodkiewki, poprzez nieco egzotyczną grecką lub caprese, aż po standardowe polskie smaki w postaci kapusty kiszonej, sałatki jarzynowej bądź brokułowej. Można także sięgnąć po sałatki bardziej treściwie - na przykład ziemniaczaną, z makaronem lub grillowanym kurczakiem.
Warzywa
W trakcie przygotowywania potraw na grilla nie wolno pominąć miłośników warzyw. W tym przypadku sprawdzą się zarówno warzywa grillowane (takie jak ziemniaki, kukurydza lub cukinia), jak i faszerowane (na przykład pieczarki, papryka lub bakłażan). Dodanie do uczty warzyw pod różną postacią sprawi, iż także zwolennicy żywności fit będą mieli powody do zadowolenia.
Różnorodność potraw podczas grillowania musi także dotyczyć sosów, przypraw i napojów. Każdy gospodarz powinien tak przygotować przyjęcie, aby wszyscy goście mogli spożyć coś smakowitego i odpowiadającego indywidualnym gustom.