Na piknik decydują się nie tylko osoby prowadzące zdrowy tryb życia, lecz także Ci, którzy pragną wypocząć na świeżym powietrzu, w doborowym towarzystwie i z pysznościami w zasięgu ręki. Właśnie tak – piknikowanie kojarzy nam się z kraciastym kocykiem i wiklinowym koszykiem, w którym kryją się najróżniejsze smakowitości. Z pewnością nie może w nim zabraknąć świeżych owoców i przeróżnych rarytasów, z owocami w roli głównej.
Owocowa uczta nie tylko dla ciała
Na każdym pikniku musi znaleźć się obowiązkowo szeroki wachlarz świeżych owoców. Najlepiej postawić na te, które najbardziej lubimy. Można zabrać je ze sobą w całości lub wcześniej pokroić i włożyć do pojemników. Im większe urozmaicenie, tym lepiej. Latem warto włączyć do swojego menu sezonowe owoce, a szczególnie te, które możemy zerwać w lesie. Mile widziane są więc jagody, porzeczki czy poziomki. Świetnie sprawdzą się także jabłka, śliwki, gruszki, maliny czy borówki amerykańskie. Wszystkie one mają w sobie bogactwo witamin, minerałów, antyoksydantów, enzymów i wiele innych prozdrowotnych substancji.
Na pikniku nie może też zabraknąć napojów, ale zamiast brać ze sobą kolorowe oranżady słodzone cukrem, warto przygotować domową lemoniadę z cytryn, która jest niezwykle smaczna, łatwa w przygotowaniu, tania i idealna do ugaszenia pragnienia podczas upalnych dni.
W piknikowym koszu nie powinno zabraknąć też miejsca na wiśnie, czereśnie, agrest i brzoskwinie. Taka słodka przekąska sprawi przyjemność naszym zmysłom i da zastrzyk energii. Piknik to bowiem nie tylko leżenie na trawce i wyjadanie przysmaków z kosza, ale również aktywność fizyczna na świeżym powietrzu.