Toster służy do opiekania pieczywa, dzięki czemu można cieszyć się chrupiącą i ciepłą grzanką o każdej porze dnia. Ideale sprawdza się na śniadanie czy na kolację. Niektóre modele pozwalają nawet na przygotowanie kanapki z farszem. Chociaż tradycyjne tostery są łatwo dostępne i stosunkowo tanie, to jednak kupienie tego najtańszego nie zawsze się sprawdzi. Nikt przecież nie chce, aby toster zepsuł się już po kliku miesiącach użytkowania prawda? Na co więc zwrócić uwagę podczas wybierania tego typu rządzeń?
Kupujemy toster
Podczas kupowania tostera, należy zwrócić uwagę na kilka istotnych parametrów. Jednym z nich jest wielkość urządzenia. Im więcej chcemy zrobić kromek jednocześnie, tym większy powinien być toster. Te najtańsze umożliwiają zrobienie zaledwie dwóch kromek na raz. Wielkość tostera jest też ważna w przypadku ograniczonego miejsca w kuchni.
Bardzo istotna jest także moc urządzenia. Im jest ona większa, tym nasze tosty będą szybciej gotowe do spożycia. Jeśli nigdzie nam się nie śpieszy, to wystarczająca jest moc do 1000 W. Tostery są zróżnicowane także pod kątem wagi. Niektóre są lekkie i ważą parę kilogramów, a inne typu toster tunelowy – nawet 20 kg.
Zwróćmy uwagę również na liczbę szczelin na kromki. Najczęściej są dwie, ale zdarzają się także cztery. Im jest ich więcej, tym niestety mniej wydajniej działa toster. Znaczenie ma też szerokość szczelin. Niektórzy wolą grubsze a inni cienkie kawałki pieczywa.
W niektórych tosterach można zmieniać rozmiar szczelin. Zwróćmy uwagę także na solidność obudowy, antypoślizgowe nóżki, łatwość czyszczenia, zabezpieczenia, długość kabla, wyposażenie i dodatkowe funkcje.