Ekspres do kawy jest urządzeniem, które coraz częściej można spotkać w polskich domach. Rynek ekspresów do kawy jest prężnie rozwijającym się sektorem sprzętu AGD.
Specyfika ekspresów ciśnieniowych
Choć latach dziewięćdziesiątych na rynku polskim dominowały tak zwane ekspresy przelewowe, to jednak nie ulega żadnych wątpliwości fakt, że zdecydowanie najlepszą kawę można przygotować najczęściej przy użyciu ekspresu ciśnieniowego. Zakup odpowiedniego sprzętu tego typu nie jest wcale łatwy. Na rynku mamy bowiem do dyspozycji ogromny wybór modeli, które różnią się subtelnymi niuansami technicznymi.
Główne kategorie ekspresów do kawy
Ekspres ciśnieniowy do kawy jest urządzeniem, które możemy podzielić na dwie główne kategorie. Pierwszą z nich są tak zwane ekspresy kolbowe, w których cały proces zaparzania pysznego espresso odbywa się ręcznie.
Dzięki temu użytkownik nabywa cennej świadomości, że poprzez swój indywidualny wysiłek przyczynił się do powstania gorącego napoju o niepowtarzalnym aromacie i unikalnych walorach smakowych. Jak można się łatwo domyślić, w przypadku ekspresów automatycznych cały proces przygotowania kawy przebiega automatycznie.
Kryteria, które pozwalają wybrać niezawodny ekspres
Jeśli marzymy o przyrządzeniu aromatycznego espresso na bazie wysokojakościowego ekstraktu, powinniśmy niewątpliwie wybrać ekspres kolbowy. Tylko one są bowiem w stanie zapewnić nam niezapomniane wrażenia smakowe.
W przypadku ekspresów kolbowych warto zwrócić uwagę na to, czy w ich konstrukcji zaaplikowano bojler, czy też termoblok. Jest to podyktowane faktem, że ekspresy z bojlerami dłużej zatrzymują ciepło i są bardziej wydajne w zaparzaniu kawy.