Nav
lidl
LidlWażna za 7 dni
żabka
Żabkado końca 8 dni
aldi
Aldido końca 5 dni
carrefour
CarrefourWażna od jutra
netto
NettoWażna za 3 dni
rossmann
Rossmanndo końca 9 dni
media markt
Media Marktdo końca 22 dni
aldi
Aldido końca 5 dni
biedronka
Biedronkado końca 21 dni
drogerie natura
Drogerie Naturado końca 22 dni
action
Actiondo końca 1 dzień
sephora
Sephorado końca 22 dni
delikatesy centrum
Delikatesy CentrumWażna za 3 dni
dino
Dinodo końca 1 dzień
Nav
Reklama
Reklama
Reklama
Artykuł sponsorowany

Jaka patelnia na indukcję?

Coraz więcej osób inwestuje w płytę indukcyjną zamiast klasycznych kuchenek gazowych lub elektrycznych. Nic dziwnego – rozwiązanie to jest wygodne i bezpieczne w użyciu. Zapewnia też łatwe czyszczenie. Jednak aby cieszyć się możliwościami, jakie daje ta technologia, konieczne jest korzystanie ze specjalnych naczyń. Czym powinna wyróżniać się patelnia przeznaczona do stosowania na płycie indukcyjnej? Podpowiadamy!
Cover
Autor zdjęcia: Stanisław Błachowicz

Jaka patelnia nadaje się do płyty indukcyjnej?

Odpowiadając na pytanie, jakie patelnie sprawdzą się na kuchence indukcyjnej, warto zacząć od opisania sposobu działania tego urządzenia. Nie da się bowiem ukryć, że na pierwszy rzut oka nie różni się ono od zwykłych płyt elektrycznych. W tym przypadku pod znajdującą się na wierzchu ceramiczną płytą znajdują się miedziane zwoje, przez które przepływa prąd. Dzięki temu powstaje pole magnetyczne. Gdy z powłoką ceramiczną zetknie się dno patelni lub garnka, powstają prądy wirowe, zmieniające prąd w ciepło. Płyta nie nagrzewa się sama – konieczne jest umieszczenie na niej odpowiedniego naczynia. Eliminuje to ryzyko oparzenia się lub powstania trudnych do usunięcia przypaleń, na przykład gdy potrawa wykipi. Jednocześnie oznacza to, że na kuchence indukcyjnej należy stosować specjalne, przeznaczone do tego celu naczynia.

W związku z wytwarzaniem pola magnetycznego przez kuchenkę, patelnie indukcyjne muszą mieć dno wykonane z materiału ferromagnetycznego, czyli przyciągającego magnes. Musi być ono również całkowicie płaskie.

Nie oznacza to jednak, że patelnie indukcyjne nie mogą być wykonane z aluminium czy miedzi. Patelnie z Florina.pl zostały zaprojektowane w taki sposób, by stanowiły połączenie materiałów ułatwiających gotowanie z tymi, które mają ferromagnetyczne dno z materiałów takich jak stal nierdzewna.

Dobra patelnia do płyty indukcyjnej – jak ją wybrać?

Poszukując patelni do kuchenki indukcyjnej, trzeba przede wszystkim zwrócić uwagę na to, czy wybrany model posiada oznaczenie potwierdzające jego przystosowanie do pracy z urządzeniami tego typu (symbol spirali). Oprócz tego należy zwrócić uwagę na następujące parametry:

Rozmiar patelni

Patelnie do kuchenki indukcyjnej dostępne są w każdym z najpopularniejszych rozmiarów. Najmniejsze z nich mają średnicę nawet mniejszą niż 20 cm, idealnie sprawdzając się przy smażeniu jajek. Z kolei średnica największych może wynosić 28 cm lub więcej. W tej grupie znajdziesz zarówno płaskie patelnie do naleśników, jak i głębokie, idealne do smażenia mięs czy duszenia potraw. Można przyjąć, że uniwersalna patelnia, doskonała do użytkowania na co dzień, będzie mieć wielkość ok. 24-26 cm. Zawsze jednak warto zwrócić uwagę na to, by jej średnica nie przekraczała wielkości pola grzewczego.

Pokrywki i inne akcesoria

Jaka jest najlepsza patelnia? To proste – dopasowana do Twoich potrzeb! Patelnie przeznaczone na indukcję to nie tylko szeroka gama rozmiarów, ale i dodatkowych akcesoriów, takich jak pokrywki czy odczepiane rączki. Warto też wspomnieć o tym, że "dobra patelnia" może oznaczać różne rzeczy, w zależności od tego, jakie potrawy planujesz przyrządzać. Dlatego dobrze jest zaopatrzyć się w gotowy zestaw (lub skomponować własny), na który będzie składać się m.in. patelnia grillowa, uniwersalny model do duszenia potraw czy smażenia mięs, a także mniejsze, pomocnicze. Każda z nich powinna być też wyposażona w odpowiednią pokrywkę.

Odpowiednia grubość dna

Aby patelnia na indukcję doskonale sprawdzała się podczas przyrządzania nawet najbardziej wymagających potraw, powinna mieć grube dno, najlepiej wykonane z kilku warstw różnych materiałów. Najlepiej, jeśli jego grubość wynosi minimum 6-8 mm. Należy na to zwrócić szczególną uwagę podczas wybierania takich akcesoriów jak przeznaczona na indukcję patelnia grillowa. Grubsze dno sprawia, że ciepło lepiej się rozprzestrzenia, a samo naczynie – nie odkształca.

Nieprzywierająca powłoka

Niezależnie od przeznaczenia, dobra patelnia indukcyjna powinna posiadać nieprzywierającą powłokę. Do niedawna najpopularniejszym wyborem były patelnie teflonowe. Obecnie jednak coraz większą popularnością cieszą się modele z powłoką granitową lub marmurową. Zazwyczaj są to patelnie aluminiowe pokryte powłoką mineralną. Wyróżniają się wytrzymałością mechaniczną i odpornością na uszkodzenia, co znacznie ułatwia nie tylko gotowanie, ale także ich czyszczenie.

Ponadto patelnie marmurowe i granitowe szybko się nagrzewają i dobrze trzymają ciepło. Sprzyja to oszczędności energii i skraca czas przygotowywania posiłków.

Patelnia indukcyjna – jaki materiał wybrać?

Idealna patelnia do kuchenki indukcyjnej równomiernie rozprowadza ciepło, a przy tym posiada powłokę, która zapobiega przywieraniu potraw, a przy tym jest łatwa w czyszczeniu. Najczęściej spotykanym rozwiązaniem jest aluminium oraz powłoka tytanowa lub stalowa, która doskonale przewodzi ciepło. Świetnym wyborem będzie tutaj także dobra patelnia żeliwna z powłoką nieprzywierającą. Warto przy tym pamiętać, że o tym, czy dana patelnia nadaje się do stosowania na płycie indukcyjnej, decyduje jej dno. Boki naczynia nie są tutaj aż tak istotne. Jakie materiały, z których wykonywane jest dno patelni oraz nieprzywierająca powłoka sprawdzą się najlepiej w Twojej kuchni?

Stal nierdzewna

Stalowe patelnie są stosunkowo uniwersalne. Materiał ten nie jest zbyt kosztowny; stal jest też wyjątkowo odporna na uszkodzenia mechaniczne. Dzięki temu wykonane zeń naczynia wyróżniają się trwałością. Metal ten dość słabo przewodzi ciepło, dzięki czemu równomiernie rozchodzi się ono po wnętrzu patelni, ułatwiając przyrządzanie potraw bez ich przypalania. Wybierając model ze stali nierdzewnej upewnij się, czy wybrana patelnia posiada odpowiednio grube dno.

Żeliwne patelnie do kuchni indukcyjnej

Żeliwne patelnie doskonale sprawdzają się podczas gotowania na płycie indukcyjnej. Żeliwo jest stopem żelaza i węgla, dzięki czemu wykonane zeń naczynia mają ferromagnetyczne dno, a wnętrze patelni szybko i równomiernie się nagrzewa. Oznacza to dużą wydajność. W dodatku materiał ten jest bardzo trwały i wytrzymały, dzięki czemu patelnia żeliwna należy do tych zakupów, które można śmiało określić mianem "na lata".

Patelnie aluminiowe

Całkowicie aluminiowa patelnia nie nadaje się do stosowania na kuchni indukcyjnej. Powód jest prosty – metal ten nie może być namagnesowany. Obecnie jednak powszechne są patelnie indukcyjne z kilku warstw różnych materiałów. Ich dno posiada elementy o właściwościach ferromagnetycznych. Jednocześnie na powierzchni patelni znajduje się aluminium, które pokrywają nieprzywierające powłoki. Aby mieć pewność, że dany produkt można stosować na różnych rodzajach kuchenek, przed zakupem należy zapoznać się z informacjami zamieszczonymi na opakowaniu naczynia.

Wybór patelni nadającej się do stosowania na płycie indukcyjnej, nie jest obecnie trudnym zadaniem. Większość dostępnych na rynku modeli jest przystosowanych do różnego typu kuchenek. Daje to duże pole manewru i ułatwia dopasowanie idealnych naczyń do swoich potrzeb – niezależnie od tego, czy interesuje Cię np. tylko patelnia grillowa, czy też cały zestaw patelni, który doskonale sprawdzi się podczas codziennego gotowania.

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama