Nav
kaufland
Kauflanddo końca 6 dni
polomarket
POLOmarketdo końca 5 dni
intermarche super
Intermarche Superdo końca 13 dni
lidl
Lidldo końca 2 dni
wafelek
Wafelekdo końca 2 dni
delikatesy centrum
Delikatesy Centrumdo końca 3 dni
biedronka
Biedronkado końca 10 dni
auchan hipermarket
Auchan Hipermarketdo końca 6 dni
dino
Dinodo końca 5 dni
aldi
Aldido końca 2 dni
gama
Gamado końca 12 dni
carrefour
Carrefourdo końca 2 dni
super-pharm
Super-Pharmdo końca 6 dni
rossmann
RossmannOstatni dzień promocji!
Nav
Reklama
Reklama
Reklama
Porównania

Jak wygląda żywność ekologiczna w Polsce?

Coraz częściej ludzie zaczynają się interesować tym, jakiego rodzaju żywność kupują. Zaglądają na etykiety, starając się rozszyfrować skład produktu oraz sprawdzają, z jakiego kraju i regionu pochodzą warzywa i owoce. To bardzo dobrze, bowiem dwa na pozór identyczne produkty mogą znacznie się różnić pod względem składu.
Cover

Coraz częściej ludzie zaczynają się interesować tym, jakiego rodzaju żywność kupują. Zaglądają na etykiety, starając się rozszyfrować skład produktu oraz sprawdzają, z jakiego kraju i regionu pochodzą warzywa i owoce. To bardzo dobrze, bowiem dwa na pozór identyczne produkty mogą znacznie się różnić pod względem składu. 

Żywność ekologiczna w Polsce

W 2015 roku rynek eko produktów był wart 700 milionów złotych. Szacuje się, że w roku obecnym będzie to nawet 1 miliard złotych. Liczby te wskazują, jak wielką popularność zdobywają w kraju eko produkty. 

Wciąż jednak jesteśmy w tyle za krajami rozwiniętymi. Produkty ekologiczne w naszym kraju  stanowią jedynie pół procenta całego rynku żywności, podczas kiedy w innych krajach wartość ta wynosi około ośmiu procent. 

Różnica w cenie

Produkty ekologiczne zazwyczaj są o kilkadziesiąt procent droższe od tych nieekologicznych. Wynika to z o wiele większych ich produkcji i pozyskiwania. Jest to również wina małej skali produkcji. Wraz ze wzrostem popularności, różnice w cenie staną się mniej widoczne. 

Unijne przepisy są dość rygorystyczne, jeśli chodzi o rynek produktów ekologicznych. Ich produkcja musi odbywać się w sposób co najmniej w 95 procentach ekologiczny, bez wykorzystania sztucznych nawozów i konserwantów. Warzywa i owoce muszą być uprawiane na glebie o określonej jakości oraz z poszanowaniem środowiska naturalnego. 

Wydaje się, że popularność produktów ekologicznych rośnie wraz ze wzrostem wiedzy ludzi o zdrowym trybie życia.

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama