Coraz częściej ludzie zaczynają się interesować tym, jakiego rodzaju żywność kupują. Zaglądają na etykiety, starając się rozszyfrować skład produktu oraz sprawdzają, z jakiego kraju i regionu pochodzą warzywa i owoce. To bardzo dobrze, bowiem dwa na pozór identyczne produkty mogą znacznie się różnić pod względem składu.
Żywność ekologiczna w Polsce
W 2015 roku rynek eko produktów był wart 700 milionów złotych. Szacuje się, że w roku obecnym będzie to nawet 1 miliard złotych. Liczby te wskazują, jak wielką popularność zdobywają w kraju eko produkty.
Wciąż jednak jesteśmy w tyle za krajami rozwiniętymi. Produkty ekologiczne w naszym kraju stanowią jedynie pół procenta całego rynku żywności, podczas kiedy w innych krajach wartość ta wynosi około ośmiu procent.
Różnica w cenie
Produkty ekologiczne zazwyczaj są o kilkadziesiąt procent droższe od tych nieekologicznych. Wynika to z o wiele większych ich produkcji i pozyskiwania. Jest to również wina małej skali produkcji. Wraz ze wzrostem popularności, różnice w cenie staną się mniej widoczne.
Unijne przepisy są dość rygorystyczne, jeśli chodzi o rynek produktów ekologicznych. Ich produkcja musi odbywać się w sposób co najmniej w 95 procentach ekologiczny, bez wykorzystania sztucznych nawozów i konserwantów. Warzywa i owoce muszą być uprawiane na glebie o określonej jakości oraz z poszanowaniem środowiska naturalnego.
Wydaje się, że popularność produktów ekologicznych rośnie wraz ze wzrostem wiedzy ludzi o zdrowym trybie życia.