Diabetycy zmuszeni są do prowadzenia ścisłej, niskokalorycznej diety. Podstawą jest wykluczenie prostych cukrów takich jak: glukoza, fruktoza, sacharoza. Dieta niekoniecznie musi być gorzka.
Istnieje wiele zamienników, słodzików, dzięki czemu możemy zastąpić biały cukier. W sklepach najczęściej spotkamy się ze słodyczami, które zamiast cukru posiadają maltitol czy stewie. Dodatkowo takie produkty posiadają dużą zawartość substancji odżywczych, magnezu, błonnika, czy cynku. Przygotowane zostają bez użycia sztucznych barwników i konserwantów. Idealnym rozwiązaniem jest także możliwość zrobienia słodyczy własnych w domu. Najlepszym rozwiązaniem są ciastka. Zawierają dużą ilość węglowodanów co sprzyja organizmowi cukrzyka.
Diabetycy nie powinni spożywać ciastek, ciast słodzonych tradycyjnie, z różnymi kremami. Wybierać warto wówczas ciasta przygotowane z mąki żytniej, z galaretkami, oraz słodzonych ksylitolem. Jednak warto pamiętać i kontrolować całkowitą dietę i poziom glukozy we krwi. Osoby chore na cukrzycę mogą spożywać tradycyjne słodycze, jednak w ograniczonej ilości, z podaniem na nie odpowiedniej ilości insuliny, np. do osłodzenia herbaty możemy zastosować miód w niewielkiej ilości. Pamiętajmy także, że świeże owoce i warzywa również posiadają cukier.
Jeżeli dieta będzie prowadzona prawidłowo i odpowiednio, wówczas mamy możliwość powrotu do zdrowia. Odpowiednio przygotowane słodycze dla diabetyków idealne są również dla osób odchudzających się. Są pewnego rodzaju zdrowymi słodyczami także dla dzieci.