Krajalnica jest doskonałą alternatywą tradycyjnego noża. Nie tylko pracuje szybciej, ale też jest o wiele bezpieczniejsza dla użytkownika. Sprawdźmy, czym powinna charakteryzować się najlepsza krajalnica do wędlin i serów.
Obrotowy nóż
Nóż obrotowy jest najważniejszym elementem każdej krajalnicy. Powinien być on wykonany ze stali chromowo - węglowej, stali nierdzewnej, bądź ewentualnie tytanu (najdroższe modele). Warto dodać, że średnica noża nie ma większego znaczenia. Znacznie bardziej istotne jest to, czy posiada on specjalne ząbki, czy też nie. Zwykle w krajalnicach wprowadza się noże z ząbkami. Opcjonalnie dodaje się noże o gładkich ostrzach (idealne do wędlin).
Podajnik
Każda krajalnica do wędlin i serów powinna posiadać podajnik, czyli proste urządzenie "podające" krojoną potrawę. Najlepszym rozwiązaniem są krajalnice z metalowymi podajnikami. Są one po prostu trwalsze, choć nieco droższe od ich plastikowych odpowiedników.
Korpus
Warto zainwestować w krajalnicę wykonaną z tworzywa sztucznego. Jest ona o wiele lżejsza a przez to bardziej praktyczna od krajalnic wykonanych z metalu. Z kolei metalowa krajalnica do serów i wędlin znacznie lepiej prezentuje się pod względem designerskim. Jeśli więc wybrany przez nas sprzęt ma być nie tylko funkcjonalny, ale też designerski, warto zainwestować w rozwiązania metalowe.
Dodatkowe wyposażenie
Wybierajmy krajalnice, które w zestawie posiadają dodatkowy sprzęt, taki jak dociskacz, ostrzałkę do noża itd. Dzięki niemu, praca na niej będzie o wiele wygodniejsza.