Sezon grillowy powoli się rozpoczyna, a więc należy uzbroić się w odpowiedni sprzęt, opał oraz pyszne potrawy. Niezbędnym elementem, bez którego nie da się rozpalić grilla jest rozpałka do grilla, którą można zakupić w każdym markecie. Jednak która będzie najlepsza?
Rozpałka do grilla i jej rodzaje
Obecnie na rynku jest kilka rodzajów rozpałek. Poniżej można znaleźć te najpopularniejsze:
Rozpałka w płynie - jest bardzo prosta i komfortowa w użyciu oraz niezbyt droga. Wystarczy jedynie odpowiednio ułożyć brykiet lub węgiel, a następnie polać całość i podpalić. Trzeba jednak pamiętać, że rozpałka parafinowa jest substancją łatwopalną, która szybko i skutecznie roznosi ogień. Po jej podpaleniu należy jednak zaczekać, aż rozpali się w całości, aby jej resztki nie osiadały na jedzeniu, co może szkodzić zdrowiu.
Rozpałka do grilla biała - występuje zazwyczaj w formie tabliczek, od których odłamywane są poszczególne kostki. Bardzo komfortowa w użyciu, łatwopalna i utrzymująca ogień przez długi czas. Należy odłamać kilka kostek i rozmieścić pod brykietem, a następnie każdą po kolei osobno podpalić, by móc rozpocząć grillowanie.
Która rozpałka najlepsza?
Wszystko zależy od preferencji użytkownika, jego potrzeb i wymagań. Jeżeli nie robią na nim wrażenia substancje chemiczne zawarte w rozpałce parafinowej płynnej, można ją stosować bez problemu.
Należy jednak pamiętać o tym, żeby dopilnować, aby cała się wypaliła przed położeniem potraw na grilla. Jeśli jednak użytkownik nie chce nosić przy sobie dodatkowego źródła ognia, warto zdecydować się na rozpałkę w kostkach, która jest równie skuteczna co płynna. Trzeba jednak pamiętać o jej odpowiednim przechowywaniu i izolacji od wilgoci.