Nav
polomarket
POLOmarketdo końca 5 dni
wafelek
Wafelekdo końca 2 dni
delikatesy centrum
Delikatesy Centrumdo końca 3 dni
aldi
Aldido końca 2 dni
carrefour
Carrefourdo końca 2 dni
super-pharm
Super-Pharmdo końca 6 dni
rossmann
RossmannOstatni dzień promocji!
Nav
Reklama
Reklama
Reklama
Porady

Jak wybrać dobrą rozpałkę do grilla?

Sezon grillowy powoli się rozpoczyna, a więc należy uzbroić się w odpowiedni sprzęt, opał oraz pyszne potrawy. Niezbędnym elementem, bez którego nie da się rozpalić grilla jest rozpałka do grilla, którą można zakupić w każdym markecie. Jednak która będzie najlepsza?
Cover

Sezon grillowy powoli się rozpoczyna, a więc należy uzbroić się w odpowiedni sprzęt, opał oraz pyszne potrawy. Niezbędnym elementem, bez którego nie da się rozpalić grilla jest rozpałka do grilla, którą można zakupić w każdym markecie. Jednak która będzie najlepsza?

Rozpałka do grilla i jej rodzaje

Obecnie na rynku jest kilka rodzajów rozpałek. Poniżej można znaleźć te najpopularniejsze:

Rozpałka w płynie - jest bardzo prosta i komfortowa w użyciu oraz niezbyt droga. Wystarczy jedynie odpowiednio ułożyć brykiet lub węgiel, a następnie polać całość i podpalić. Trzeba jednak pamiętać, że rozpałka parafinowa jest substancją łatwopalną, która szybko i skutecznie roznosi ogień. Po jej podpaleniu należy jednak zaczekać, aż rozpali się w całości, aby jej resztki nie osiadały na jedzeniu, co może szkodzić zdrowiu.

Rozpałka do grilla biała - występuje zazwyczaj w formie tabliczek, od których odłamywane są poszczególne kostki. Bardzo komfortowa w użyciu, łatwopalna i utrzymująca ogień przez długi czas. Należy odłamać kilka kostek i rozmieścić pod brykietem, a następnie każdą po kolei osobno podpalić, by móc rozpocząć grillowanie.

Która rozpałka najlepsza?

Wszystko zależy od preferencji użytkownika, jego potrzeb i wymagań. Jeżeli nie robią na nim wrażenia substancje chemiczne zawarte w rozpałce parafinowej płynnej, można ją stosować bez problemu.

Należy jednak pamiętać o tym, żeby dopilnować, aby cała się wypaliła przed położeniem potraw na grilla. Jeśli jednak użytkownik nie chce nosić przy sobie dodatkowego źródła ognia, warto zdecydować się na rozpałkę w kostkach, która jest równie skuteczna co płynna. Trzeba jednak pamiętać o jej odpowiednim przechowywaniu i izolacji od wilgoci.

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama