Nav
kaufland
Kauflanddo końca 4 dni
polomarket
POLOmarketOstatni dzień promocji!
netto
Nettodo końca 4 dni
agata
Agatado końca 8 dni
lewiatan
Lewiatando końca 4 dni
polomarket
POLOmarketdo końca 3 dni
biedronka
BiedronkaOstatni dzień promocji!
kaufland
Kauflanddo końca 4 dni
polomarket
POLOmarketdo końca 71 dni
aldi
AldiOstatni dzień promocji!
intermarche super
Intermarche Superdo końca 4 dni
stokrotka supermarket
Stokrotka Supermarketdo końca 4 dni
żabka
Żabkado końca 10 dni
max elektro
Max Elektrodo końca 9 dni
Nav
Reklama
Reklama
Reklama

Jak używać patelni grillowej?

Porady
Patelnia grillowa różni się od zwykłej patelni prawie wszystkim. Przede wszystkim, nie posiada ona teflonowej powłoki - tak popularnej wśród tradycyjnych patelni. Jest także ciężka, a część, która służy do przygotowania posiłku ma charakterystyczny wzór - linii lub rzadziej kratki. Nie jest także wykonana z cienkiej blachy, ale stanowi solidny kawał metalu. Sprawdza się najlepiej na kuchenkach gazowych, płonących ogniem lub po prostu na ognisku (tradycyjna kuchnia węglowa także nie jest jej obca).
Cover

Patelnia grillowa różni się od zwykłej patelni prawie wszystkim. Przede wszystkim, nie posiada ona teflonowej powłoki - tak popularnej wśród tradycyjnych patelni. Jest także ciężka, a część, która służy do przygotowania posiłku ma charakterystyczny wzór - linii lub rzadziej kratki. Nie jest także wykonana z cienkiej blachy, ale stanowi solidny kawał metalu. Sprawdza się najlepiej na kuchenkach gazowych, płonących ogniem lub po prostu na ognisku (tradycyjna kuchnia węglowa także nie jest jej obca).

Korzystanie z niej nie wymaga specjalnych umiejętności, ale oczywiście wymaga wiedzy. Jak nazwa wskazuje, nie używa się jej do smażenia, ale do grillowania, a zatem nie używa się na niej żadnego dodatkowego tłuszczu (poza tym, pochodzącym z grillowanego mięsa). Nie dodaje się oliwy, oleju, masła czy smalcu. Patelnię umieszcza się na ogniu i mocno nagrzewa. Gdy już osiąga wysoką temperaturę, suche (nieociekające wodą, odsączone) produkty układa się bezpośrednio na patelni, gdzie natychmiast zaczynają się grillować. Warzywa potrzebują zaledwie kilkudziesięciu sekund, mięso natomiast niewiele więcej (z każdej strony), by zostać przygotowane.

Taki posiłek jest wartościowszy niż tradycyjnie usmażony, gdyż nie zawiera tyle dodanego tłuszczu. Mięso przygotowane szybko, w wysokiej temperaturze nie potrzebuje też takiej ilości przypraw (choć smaczna marynata, w której mięsko poleży dziesięć godzin przed przyrządzeniem też nie jest od rzeczy).

Warto grillować w domu, bo choć wydaje się to nieprawdopodobne, uzyskany efekt jest nadspodziewanie dobry. Smacznego.

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama