Bezpieczne i wydajne rozpalanie grilla nie jest wbrew pozorom rzeczą prostą. Aby skutecznie rozpalić grill, trzeba wykonać szereg przemyślanych czynności. Na samym początku należy umieścić grill na równej powierzchni w miejscu, które nie jest narażone na gwałtowne ruchy powietrza. Bezwzględnie nie wolno ustawiać grilla pod namiotem. W takim przypadku wybuch płomienia może być znacznie większy, niż przewidywaliśmy i przynieść tragiczne skutki. Aby nasze przedsięwzięcie się powiodło, konieczna jest oczywiście rozpałka do grilla. Należy ją odpowiednio dawkować zgodnie z i instrukcją opublikowaną przez producenta.
Metoda na równomierne rozpalenie grilla węglowego
Aby skutecznie i w zbilansowany sposób rozpalić grill węglowy, warto użyć tak zwanego startera tudzież komina do rozpalania. Wspomniany wybór można łatwo nabyć we wszystkich sklepach zajmujących się tematyką grillowania. Podczas całego procesu niezbędna jest również rozpałka parafinowa.
Aby ten sposób zadziałał, trzeba wypełnić starter do grilla stosowną ilością brykietów, następnie umieścić 2-3 kostki rozpałki na ruszcie do palenia. Rzeczone rozpałki musimy oczywiście zapalić. Do tego celu najlepsza jest naturalna rozpałka parafinowa. Na żarzącej się rozpałce należy postawić napełniony brykietem komin do grilla. W zależności od liści zaaplikowanego brykietu należy odczekać 20-30 minut. Gdy brykiet lub węgiel drzewny pokryje się niewielką warstwą popiołu, oznacza to, że jest gotowy do grillowania.
Rozżarzony brykiet musimy przenieść na ruszt do grilla, oczywiście używając rękawic ochronnych. Potem trzeba położyć ruszt do pieczenia i szczelnie zamknąć metalową pokrywę. Po kilku chwilach możemy przystąpić do grillowania.