Nav
biedronka
BiedronkaOstatni dzień promocji!
kaufland
Kauflanddo końca 3 dni
polomarket
POLOmarketdo końca 2 dni
spar
SPAROstatni dzień promocji!
wafelek
Wafelekdo końca 6 dni
delikatesy centrum
Delikatesy Centrumdo końca 3 dni
dino
Dinodo końca 2 dni
auchan supermarket
Auchan Supermarketdo końca 3 dni
aldi
AldiOstatni dzień promocji!
lidl
LidlOstatni dzień promocji!
stokrotka optima
Stokrotka Optimado końca 3 dni
dealz
Dealzdo końca 3 dni
super-pharm
Super-Pharmdo końca 53 dni
hebe
Hebedo końca 33 dni
Nav
Reklama
Reklama
Reklama
Porady

Jak skutecznie rozpalić grilla?

Bezpieczne i wydajne rozpalanie grilla nie jest wbrew pozorom rzeczą prostą. Aby skutecznie rozpalić grill, trzeba wykonać szereg przemyślanych czynności. Na samym początku należy umieścić grill na równej powierzchni w miejscu, które nie jest narażone na gwałtowne ruchy powietrza. Bezwzględnie nie wolno ustawiać grilla pod namiotem. W takim przypadku wybuch płomienia może być znacznie większy, niż przewidywaliśmy i przynieść tragiczne skutki. Aby nasze przedsięwzięcie się powiodło, konieczna jest oczywiście rozpałka do grilla. Należy ją odpowiednio dawkować zgodnie z i instrukcją opublikowaną przez producenta.
Cover

Bezpieczne i wydajne rozpalanie grilla nie jest wbrew pozorom rzeczą prostą. Aby skutecznie rozpalić grill, trzeba wykonać szereg przemyślanych czynności. Na samym początku należy umieścić grill na równej powierzchni w miejscu, które nie jest narażone na gwałtowne ruchy powietrza. Bezwzględnie nie wolno ustawiać grilla pod namiotem. W takim przypadku wybuch płomienia może być znacznie większy, niż przewidywaliśmy i przynieść tragiczne skutki. Aby nasze przedsięwzięcie się powiodło, konieczna jest oczywiście rozpałka do grilla. Należy ją odpowiednio dawkować zgodnie z i instrukcją opublikowaną przez producenta.

Metoda na równomierne rozpalenie grilla węglowego

Aby skutecznie i w zbilansowany sposób rozpalić grill węglowy, warto użyć tak zwanego startera tudzież komina do rozpalania. Wspomniany wybór można łatwo nabyć we wszystkich sklepach zajmujących się tematyką grillowania. Podczas całego procesu niezbędna jest również rozpałka parafinowa.

Aby ten sposób zadziałał, trzeba wypełnić starter do grilla stosowną ilością brykietów, następnie umieścić 2-3 kostki rozpałki na ruszcie do palenia. Rzeczone rozpałki musimy oczywiście zapalić. Do tego celu najlepsza jest naturalna rozpałka parafinowa. Na żarzącej się rozpałce należy postawić napełniony brykietem komin do grilla. W zależności od liści zaaplikowanego brykietu należy odczekać 20-30 minut. Gdy brykiet lub węgiel drzewny pokryje się niewielką warstwą popiołu, oznacza to, że jest gotowy do grillowania.

Rozżarzony brykiet musimy przenieść na ruszt do grilla, oczywiście używając rękawic ochronnych. Potem trzeba położyć ruszt do pieczenia i szczelnie zamknąć metalową pokrywę. Po kilku chwilach możemy przystąpić do grillowania.
 

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama