Jesień i zima nie są łatwym czasem, bowiem bardzo łatwo o przeziębienie czy grypę. Poza tym konieczne jest zdecydowanie się na odpowiednią dla tego czasu dietę. Istotne jest to, aby wzmacniała ona naszą odporność, dostarczała nam wszystkich niezbędnych składników i energii, a zarazem nie dopuściła do przybrania na wadze, gdyż zimą możemy mieć problem ze schudnięciem.
Dieta jesienno-zimowa powinna przede wszystkim obfitować w białko, które pomaga regenerować komórki i chroni przed uszkodzeniami, a także w węglowodany złożone, które są źródłem powoli uwalnianej energii. Istotne jest jednak to, aby spożywać jak najmniej nasyconych tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, fast foodów, tłustych mięs i niestety także słodyczy.
Najlepiej spożywać ryby, produkty mleczne, drób, chude mięso wołowe i wieprzowe. Konieczne jest także wzbogacenie diety o tłuszcze roślinne, czyli spożywanie orzechów, używanie oliwy z oliwek, oleju rzepakowego. Należy także pamiętać o regularnym spożywaniu warzyw i owoców, najlepiej świeżych. Istotne jest również to, aby nie zapominać o śniadaniu, które doda nam energii na cały dzień. Ważne jest też pamiętanie o pięciu posiłkach w ciągu dnia. Dietę warto wzbogacić o płatki owsiane, rodzynki, jaja, a także miód, który wzmacnia odporność i zastępuje cukier.
Na śniadanie i kolację dobrze jest spożywać delikatne i chude wędliny, które nie zawierają konserwantów. Dobrym pomysłem jest gotowanie dań na parze, gdyż nie tracą one wówczas wartości odżywczych, nie nasiąkają olejem itd. Wiele osób w okresie jesienno-zimowym docenia także obecność w diecie czosnku lub cebuli, które naprawdę są w stanie zapobiegać chorobom. Obowiązkowe jest też pamiętanie o dostarczaniu organizmowi wszystkich niezbędnych witamin.