Nav
biedronka
Biedronkado końca 2 dni
kaufland
Kauflanddo końca 5 dni
polomarket
POLOmarketdo końca 4 dni
spar
SPARdo końca 2 dni
wafelek
Wafelekdo końca 8 dni
delikatesy centrum
Delikatesy Centrumdo końca 5 dni
dino
Dinodo końca 4 dni
auchan supermarket
Auchan Supermarketdo końca 5 dni
aldi
Aldido końca 2 dni
lidl
Lidldo końca 2 dni
stokrotka optima
Stokrotka Optimado końca 5 dni
dealz
Dealzdo końca 5 dni
super-pharm
Super-Pharmdo końca 55 dni
hebe
Hebedo końca 35 dni
Nav
Reklama
Reklama
Reklama
Porady

Idealna dieta na sezon jesienno-zimowy

Jesień i zima nie są łatwym czasem, bowiem bardzo łatwo o przeziębienie czy grypę. Poza tym konieczne jest zdecydowanie się na odpowiednią dla tego czasu dietę. Istotne jest to, aby wzmacniała ona naszą odporność, dostarczała nam wszystkich niezbędnych składników i energii, a zarazem nie dopuściła do przybrania na wadze, gdyż zimą możemy mieć problem ze schudnięciem.
Cover

Jesień i zima nie są łatwym czasem, bowiem bardzo łatwo o przeziębienie czy grypę. Poza tym konieczne jest zdecydowanie się na odpowiednią dla tego czasu dietę. Istotne jest to, aby wzmacniała ona naszą odporność, dostarczała nam wszystkich niezbędnych składników i energii, a zarazem nie dopuściła do przybrania na wadze, gdyż zimą możemy mieć problem ze schudnięciem. 

Dieta jesienno-zimowa powinna przede wszystkim obfitować w białko, które pomaga regenerować komórki i chroni przed uszkodzeniami, a także w węglowodany złożone, które są źródłem powoli uwalnianej energii. Istotne jest jednak to, aby spożywać jak najmniej nasyconych tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, fast foodów, tłustych mięs i niestety także słodyczy. 

Najlepiej spożywać ryby, produkty mleczne, drób, chude mięso wołowe i wieprzowe. Konieczne jest także wzbogacenie diety o tłuszcze roślinne, czyli spożywanie orzechów, używanie oliwy z oliwek, oleju rzepakowego. Należy także pamiętać o regularnym spożywaniu warzyw i owoców, najlepiej świeżych. Istotne jest również to, aby nie zapominać o śniadaniu, które doda nam energii na cały dzień. Ważne jest też pamiętanie o pięciu posiłkach w ciągu dnia. Dietę warto wzbogacić o płatki owsiane, rodzynki, jaja, a także miód, który wzmacnia odporność i zastępuje cukier. 

Na śniadanie i kolację dobrze jest spożywać delikatne i chude wędliny, które nie zawierają konserwantów. Dobrym pomysłem jest gotowanie dań na parze, gdyż nie tracą one wówczas wartości odżywczych, nie nasiąkają olejem itd. Wiele osób w okresie jesienno-zimowym docenia także obecność w diecie czosnku lub cebuli, które naprawdę są w stanie zapobiegać chorobom. Obowiązkowe jest też pamiętanie o dostarczaniu organizmowi wszystkich niezbędnych witamin.

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama