W dzisiejszych czasach robiąc zakupy spożywcze, mamy do wyboru bardzo wiele odmian herbat, dlatego też smakosze mają w czym wybierać. Obecnie w każdym sklepie spożywczym możemy kupić nie tylko tradycyjną czarną herbatę, ale również zieloną, czerwoną i białą. Z niniejszego artykułu dowiedzą się Państwo jakie są najpopularniejsze rodzaje herbaty, jak one smakują i co najważniejsze jakie mają właściwości.
Najlepsza jakościowo herbata
Według największych znawców zdecydowanie najlepsza jest herbata wysokogatunkowa liściasta, która doskonale oddaje nie tylko swój smak, ale również niesamowity aromat. Pamiętać należy również i o tym, że na smak herbaty w dużej mierze wpływa woda oraz sposób parzenia. Aby zachować naturalny aromat herbacianych liści, powinno stosować się miękką i odpowiednio przefiltrowaną wodę.
Czarna herbata
W Polsce zdecydowanie największą popularnością cieszy się czarna herbata, która zawiera najwięcej teiny. Robiąc zakupy spożywcze powinnyśmy rozglądać się w pierwszej kolejności za liściastymi herbatami, które są o wiele smaczniejsze niż herbata z torebki. Pamiętać należy również i o tym, aby parzyć czarną herbatę przynajmniej 3 minuty. Podczas długiego parzenia z herbaty wydostawać będą się garbniki, które doskonale neutralizują działanie teiny. Czarna herbata działa na nasz organizm bardzo pobudzająco i rewelacyjnie wspomaga wydzielanie soków trawiennych.
Zielona herbata
W naszym kraju z roku na rok, coraz większym zainteresowaniem cieszy się zielona herbata, która tak naprawdę pochodzi z tej samej rośliny co czarne herbaty. W przypadku zielonej herbaty liście zostały dodatkowo poddane procesowi fermentacji, dzięki czemu odmiana ta zawiera zdecydowanie mniej teiny. Dzięki fermentacji zielone herbaty posiadają również więcej przeciwutleniaczy, które doskonale likwidują szkodliwe dla naszego organizmu rodniki. Ilość przeciwutleniaczy zależy przede wszystkim od długości parzenia. Zielona herbata, to doskonałą propozycja przede wszystkim dla tych osób, które chcą się pozbyć kilku zbędnych kilogramów i poprawić swoją sylwetkę.
Biała herbata
Biała herbata również uzyskiwana jest z tej samej rośliny, co czarna i zielona, ale w tym przypadku wykorzystywane są nie tylko same liście, ale również pączki pokryte specjalnym białym nalotem. Biała herbata nie jest poddawana procesowi fermentacji, ale ma bardzo niewielką ilość teiny i ogromną ilość przeciwutleniaczy. Jest to idealna propozycja dla tych osób, które preferują delikatny smak oraz uspokajające właściwości.
sprawdź promocje w Smaczna Herbata