Skąd się wzięła herbata
Herbata przywędrowała do nas z dalekiego wschodu. Jej historia sięga starożytnych Chin i 2700 r. p.n.e. Wiele wieków później (ok. VII w n.e.) herbata trafiła do Japonii, później w IX wieku za sprawą arabskich kupców zawitała do Azji Mniejszej. W Europie herbata pojawiła się dopiero w XVI wieku.
W Polsce dominowała kultura picia herbaty na sposób rosyjski. Dominowała herbata czarna, przygotowywana z wykorzystaniem samowarów i podawana w szklankach. W okresie PRLu samowary zaczęły odchodzić do lamusa, ale zwyczaj picia mocnej, czarnej herbaty w szklance pozostał.
Te czasy jednak bezpowrotnie minęły i dzisiaj możemy cieszyć się szerokim wyborem herbat z całego świata. Wzrosła też świadomość konsumentów, co do zasad parzenia i picia herbaty. Coraz częściej sięgamy po egzotyczne odmiany i chętnie sięgamy po nowe smaki.
Rodzaje herbat
Ilość rodzajów herbat zależy od tego, jaki system podziału wybierzemy. Zgodnie z tradycyjnym chińskim podziałem wyróżniamy sześć rodzajów herbat: czarne, czerwone, zielone, białe, żółte i tzw. oolongi.
Na rynku spotykamy również herbaty ziołowe oraz owocowe. Otrzymuje się je z mieszanek ziół, kwiatów oraz suszonych owoców. Wiele z nich jest nam doskonale znanych dzięki właściwościom leczniczym.
Na rynku spotykamy też produkty, które błędnie zalicza się do herbat, chociaż nimi nie są. Mam tutaj na myśli Rooibos (wysuszone liście czerwonokrzewu) oraz Yerba Mate (liście oraz patyczki ostrokrzewu paragwajskiego).
Jak parzyć herbatę
Jeśli chcemy wydobyć wszystko co najlepsze z wybranej przez nas herbaty, to musimy zastosować się do kilku zasad. Po pierwsze bardzo ważny jest czas parzenia oraz temperatura. Zbyt wysoka temperatura może "poparzyć" liście, a zbyt niska nie wydobędzie wszystkich substancji z herbaty. Czas parzenia też nie jest bez znaczenia.
Warto korzystać ze specjalnych zamykanych kapsułek albo sitek, do których wsypujemy herbatę, a następnie całość zanurzamy w wodzie. Po kilku minutach parzenia wyciągamy sitko z wody i możemy cieszyć się doskonałym smakiem herbaty bez fusów.
Herbata czarna:
Parzyć w wodzie o temperaturze 95 stopni przez 3 – 5minut.
Herbata zielona:
Można ją parzyć nawet trzykrotnie.
Parzyć w wodzie o temperaturze 60-90 stopni., przez 2-4 minut.
Herbata czerwona:
Mona ją parzyć 2 – 3 razy.
Parzyć w wodzie o temperaturze 90 stopni, przez 3 – 7 minut.
Herbata biała:
Można ją parzyć nawet trzykrotnie.
Parzyć w wodzie o temperaturze 85 stopni., przez 5 – 10 minut.
Należy również pamiętać o tym, że herbatę przechowujemy w pojemniku bez dostępu światła oraz potwierza. Istotna jest również temperatura, w jakiej herbata jest przechowywana. Wszystkie informacje na ten temat znajdują się zawsze na opakowaniu.
A po herbatę w saszetkach warto udać się do...
Koneserzy i znawcy tematu uznają herbaty w saszetkach za najgorsze. Nie zawsze tak jest, bo wiele zależy od producenta i jakości surowca oraz zastosowanych metod produkcji, a nie formy opakowania. Lubię wysokogatunkowe herbaty, ale nie wzbraniam się też przed tymi sprzedawanymi właśnie w saszetkach.
W LIDLu niedługo będzie promocja (6 - 12 lipca 2015) na owocowe herbaty piramidki marki Lipton. Jedno opakowanie 20 szt. za 3,99 zł.
Dla posiadaczy kart ClubCard Tesco przygotowało promocję na herbatę Ahmad Tea. Posiadacze tych kart mogą kupić opakowanie 100 torebek za 11,99 zł. Bez karty też możemy skorzystać z promocji, ale rabat będzie mniejsz o złotówkę na opakowaniu.
Chyba największy wybór promocyjnych herbat w saszetkach znajdziemy w E. Leclercu Jest Lipton w piramidkach za 4 zł opakowanie, Tetley (herbata czarna) po 6,85 zł opakowanie 100 szt. oraz Dilmah Premium po 12,99 zł za 100 torebek w opakowaniu. Nie mogło zabraknąć herbaty Minutki po 2,79 zł za opakowanie. Jednak tej herbaty nigdy i nikomu nie polecam. ;)
W aktualnej gazetce sieci hurtowni Eurocash również znajdziemy kilka herbat w promocji.