Gotowanie na parze zyskuje coraz większą popularność. Nic dziwnego, potrawy gotowane na parze są smaczne i zdrowe. Przede wszystkim nie tracą tylu witamin i minerałów w porównaniu z tradycyjnym gotowaniem. Gotowanie na parze nie wymaga stosowania tłuszczu, więc jest idealne dla osób dbających o linię. W taki sposób możemy przyrządzić zarówno warzywa jak też mięso i ryby. Przedstawiamy kilka przepisów na szybkie, zdrowe i wyśmienite dania gotowane na parze.
Wróciliśmy późno z pracy i chcemy zjeść coś szybkiego, ale wartościowego? Idealna będzie pierś z kurczaka nadziewana papryką przyrządzona na parze. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, nacinamy i nadziewany pokrojoną w paski czerwoną papryką, oprószamy przyprawą do kurczaka, parujemy 20 minut i delektujemy się smakiem.
Świetnym dodatkiem do tak ugotowanego mięsa będą ziemniaki czosnkowe. Myjemy kilka ziemniaków w skórkach, nacinamy na krzyż, wkładamy odrobinę masła i posiekany czosnek, doprawiamy solą, pieprzem, gotujemy na parze 25 minut i gotowe.
Na obiad w upalne popołudnie idealnie pasuje kalafior. Możemy go przyrządzić na kilka sposobów, ale najzdrowszy będzie, jeśli ugotujemy go na parze. Dla wzbogacenia smaku możemy go zapiec z serem w piekarniku. Na początek parujemy kalafior w całości przez 30 minut, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy majonezem i musztardą, posypujemy żółtym serem i zapiekamy bez przykrycia w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.
Dla miłośników ryb polecamy dorsza na parze w sosie koperkowym. Filety z dorsza myjemy i gotujemy na parze 10 minut. Aby przygotować sos koperkowy mieszamy pół szklanki śmietany z 2 łyżkami mąki, dodajemy szklankę bulionu warzywnego oraz posiekany koperek. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Gotowym sosem polewamy rybę.
Na koniec proponujemy szparagi z szynką. Gotujemy szparagi na parze 10 minut i każdy strączek zawijamy w plaster szynki wędzonej. To zdrowa przekąska przygotowana w zaledwie kilkanaście minut.