Gofry, to chyba ulubiony deser każdego, kto znajduje się na nadmorskich wakacjach. Jednak nie trzeba czekać całego roku, aby zakosztować prawdziwych i przepysznych gofrów. Wystarczy wyposażyć się w odpowiednie urządzenie, a od spożywania naszego ulubionego deseru codziennie dzielić nas będzie zaledwie kilka kroków.
Kształt gofrów i wielkość gofrownicy
To głównie te dwa elementy będziemy mieli na uwadze, wybierając gofrownice. Na rynku dostępnych jest wiele modeli, które umożliwiają wykonywanie gofrów w ciekawych kształtach — serc, trójkątów, czy też kół. Jednak najbardziej popularne i uniwersalne pozostają te, które znamy od zawsze, czyli gofry prostokątne. Przygotowując takiego gofra, o wiele łatwiej jest na nim umieścić wszystkie dodatki, jakie tylko chcemy i nie dopuścić do ich spadnięcia ze smacznego wafla.
Drugą kwestią jest wielkość gofrownicy. Dla dużej rodziny lepiej sprawdzi się ta, na której jednorazowo można upiec nawet 4 gofry. Singlowi w zupełności wystarczy gofrownica z możliwością jednoczesnego przygotowywania 2 gofrów.
Zwróć uwagę na moc gofrownicy
Przy wyborze gofrownicy nie mniej ważna oprócz jej pojemności i estetycznych możliwości przygotowania posiłku, jest także moc. Odpowiednio "silna" gofrownica pozwoli Ci na szybsze podanie ulubionego dania. Najlepsze gofrownice mają moc od 800 do nawet 1500 watów. W tych słabszych będziemy musieli liczyć się z dłuższym czasem przyrządzenia deseru. Mają one moc od 300 do 600 wat. Gdy gofry są częstym daniem w naszym domu, znacznie lepiej jest zdecydować się na gofrownicę o większej mocy. Będzie ona w krótszym czasie się nagrzewać, co pozwoli nam szybciej upiec ulubioną potrawę.