Plastikowe i szklane pojemniki na żywność to must have w każdej kuchni. Dzięki nim można zabrać ze sobą przyrządzone wcześniej potrawy oraz przesypać kupne produkty do bardziej funkcjonalnych pudełek. Płatki, makaron, kasze, mąka – wielu z nas decyduje się na przechowywanie suchych produktów w pojemnikach, co pozwala zachować porządek. Które sprawdzą się lepiej – plastikowe czy też szklane?
Wielofunkcyjny pojemnik na żywność
Pojemniki na żywność to niezbędne elementy wyposażenia każdej kuchni. Można je zabrać ze sobą do pracy, na piknik, do szkoły, na siłownię czy też włożyć do zamrażalnika lub mikrofalówki. Ogromną popularnością cieszą się pudełka plastikowe, które są lekkie i wytrzymałe. Pamiętajmy jednak o tym, aby kupować wyłącznie te, które zostały wykonane z bezpiecznego dla naszego zdrowia materiału. Sprawdzajmy więc kody na spodzie opakowania i wybierajmy produkty BPA free.
Znacznie bezpieczniejszą opcją są szklane pojemniki, które są jednocześnie ekologiczne. Niestety są cięższe i bardziej podatne na zbicie. W szklanych pojemnikach można przechowywać zarówno ciepłe, jak i zimne pożywienie. Może mieć ono postać płynną lub stałą. Szkło nie wchodzi w interakcje z żywnością, a ponadto nie zmienia smaku ani zapachu jedzenia. Co więcej, szkło jest wielokrotnego użytku. Po umyciu i wyparzeniu możemy dalej korzystać ze szklanych pojemników tak długo, aż się nie zbiją. Do przechowywania żywności w domu najlepiej jest sięgać właśnie po szklane pojemniki.
Z kolei do transportu nadają się bardziej plastikowe pudełka. Podobnie jest w przypadku przechowywania zimnego pożywienia. Jeśli zaś chcemy coś podgrzać, to znacznie lepiej jest postawić na naczynie żaroodporne.