Formy do pieczenia to temat dobrze znany wszystkim miłośnikom pysznych ciast i deserów. Zresztą, przygotować w nich możne niemal wszystko: torty, tarty, zapiekanki makaronowe, ciasta i chleby. Warto jednak pamiętać, że forma do pieczenia musi być dobrej jakości, co gwarantuje zadowalające efekty wypieku.
Jaką formę do pieczenia wybrać?
Jeszcze do niedawna na sklepowych półkach królowały blaszane formy do pieczenia. Niestety są one wykonane ze słabych jakościowo materiałów i bardzo często nadają się na złom już po krótkim okresie użytkowania.
Zdecydowanie lepiej, jeśli chodzi o pieczenie ciast, sprawdzają się formy silikonowe. Są odporne na wysokie temperatury, ich zapach nie przenika do jedzenia i co najważniejsze - gotowy wypiek łatwo odchodzi od formy, a jej wcześniejsze natłuszczanie nie jest konieczne!
Świetnym wyborem są też formy szklane lub ceramiczne. Nie dość, że nie przywierają do potraw, to są bardzo estetyczne. Niektóre z nich to prawdziwe dzieła sztuki! Trzeba jednak uważać, by niechcący ich nie uszkodzić, co może prowadzić do odprysków.
Kształty form do pieczenia
Są naprawdę różne. W sklepach można kupić nie tylko standardowe formy do tart, prostokątne blachy czy tortownice, ale także formy w niestandardowych kształtach. Dzięki nim nie ma żadnego problemu z upieczeniem walentynkowego ciasta w kształcie serca czy wielkanocnego wypieku w kształcie kurczaka.
Warto zastanowić się, czy nie lepiej jest zainwestować większą sumę pieniędzy w formy dobrej jakości, niż decydować się na kupno blaszanych form, które czasem już po pierwszym użyciu lądują w koszu.