Nav
polomarket
POLOmarketOstatni dzień promocji!
kaufland
Kauflanddo końca 1 dzień
netto
Nettodo końca 1 dzień
dino
DinoOstatni dzień promocji!
groszek
GroszekOstatni dzień promocji!
delikatesy centrum
Delikatesy Centrumdo końca 1 dzień
intermarche super
Intermarche Superdo końca 1 dzień
auchan hipermarket
Auchan Hipermarketdo końca 1 dzień
aldi
Aldido końca 5 dni
biedronka
Biedronkado końca 5 dni
stokrotka optima
Stokrotka OptimaWażna za 2 dni
twój market
Twój MarketWażna od jutra
super-pharm
Super-Pharmdo końca 1 dzień
hebe
Hebedo końca 38 dni
Nav
Reklama
Reklama
Reklama
Porównania

Ekologiczne owoce i warzywa – czy rzeczywiście są zdrowe?

Niektórzy nadal chwytają się za głowę na widok cen eko żywności. Nie ma co się jednak okłamywać, gdyż jedzenie produkowane metodami konwencjonalnymi również nie należy do tanich, a poza tym znajdują się w nim liczne niepożądane substancje, które w wielu przypadkach przyczyniają się do powstawania najróżniejszych schorzeń. Inaczej ma się kwestia warzyw i owoców, które ich nie mają. Czy ekologiczne warzywa i owoce są lepszym wyborem?
Cover

Niektórzy nadal chwytają się za głowę na widok cen eko żywności. Nie ma co się jednak okłamywać, gdyż jedzenie produkowane metodami konwencjonalnymi również nie należy do tanich, a poza tym znajdują się w nim liczne niepożądane substancje, które w wielu przypadkach przyczyniają się do powstawania najróżniejszych schorzeń. Inaczej ma się kwestia warzyw i owoców, które ich nie mają. Czy ekologiczne warzywa i owoce są lepszym wyborem?

Zdrowa żywność na naszych talerzach, czyli produkty ekologiczne 

Warzywa i owoce uprawiane metodami ekologicznymi mają na celu troszczenie się o stan środowiska naturalnego. Nie ma tutaj mowy o stosowaniu sztucznych nawozów, pestycydów czy też herbicydów. Nie wykorzystuje się też tutaj składników modyfikowanych genetycznie. Dzięki temu w roślinach znajdują się zaledwie minimalne ilości chemikaliów, które wykazują nie tylko negatywny wpływ na środowisko, ale także na nasze zdrowie. 

Należy pamiętać o tym, że ekologiczna żywność musi posiadać certyfikat niezależnej instytucji kontrolującej tego typu uprawy. Dlatego mamy pewność, że co najmniej 99% składników w tym produkcie pochodzi z upraw ekologicznych, a więc płacimy za najwyższą jakość. 

W rolnictwie konwencjonalnym warzywa i owoce zazwyczaj zalewane są wręcz środkami ochrony roślin i innymi substancjami, a niektóre z nich są odporne nawet na działanie deszczu. Nie jesteśmy więc w stanie się ich pozbyć nawet po umyciu ich w domu. Co więcej, są one ubogie w składniki odżywcze, a więc jedzenie ich nie przyniesie nam znaczących korzyści. W wielu przypadkach ilość szkodliwych substancji przewyższa te, których potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama