Niektórzy nadal chwytają się za głowę na widok cen eko żywności. Nie ma co się jednak okłamywać, gdyż jedzenie produkowane metodami konwencjonalnymi również nie należy do tanich, a poza tym znajdują się w nim liczne niepożądane substancje, które w wielu przypadkach przyczyniają się do powstawania najróżniejszych schorzeń. Inaczej ma się kwestia warzyw i owoców, które ich nie mają. Czy ekologiczne warzywa i owoce są lepszym wyborem?
Zdrowa żywność na naszych talerzach, czyli produkty ekologiczne
Warzywa i owoce uprawiane metodami ekologicznymi mają na celu troszczenie się o stan środowiska naturalnego. Nie ma tutaj mowy o stosowaniu sztucznych nawozów, pestycydów czy też herbicydów. Nie wykorzystuje się też tutaj składników modyfikowanych genetycznie. Dzięki temu w roślinach znajdują się zaledwie minimalne ilości chemikaliów, które wykazują nie tylko negatywny wpływ na środowisko, ale także na nasze zdrowie.
Należy pamiętać o tym, że ekologiczna żywność musi posiadać certyfikat niezależnej instytucji kontrolującej tego typu uprawy. Dlatego mamy pewność, że co najmniej 99% składników w tym produkcie pochodzi z upraw ekologicznych, a więc płacimy za najwyższą jakość.
W rolnictwie konwencjonalnym warzywa i owoce zazwyczaj zalewane są wręcz środkami ochrony roślin i innymi substancjami, a niektóre z nich są odporne nawet na działanie deszczu. Nie jesteśmy więc w stanie się ich pozbyć nawet po umyciu ich w domu. Co więcej, są one ubogie w składniki odżywcze, a więc jedzenie ich nie przyniesie nam znaczących korzyści. W wielu przypadkach ilość szkodliwych substancji przewyższa te, których potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania organizmu.