Sushi to tradycyjna potrawa japońska, której sława już dawno temu przekroczyła azjatyckie granice i odważnie wkroczyła na europejskie stoły. Także w Polsce potrawa z ryżu i świeżej ryby staje się coraz bardziej doceniana. Nie dziwi zatem fakt, iż tradycyjne azjatyckie restauracje cieszą się w naszym kraju coraz większą popularnością. Pewną alternatywą dla dań podawanych w restauracjach jest przyrządzenie domowego sushi, które wprawdzie nie jest potrawą najłatwiejszą w przygotowaniu, ale na pewno wartą wysiłku. O czym należy pamiętać przygotowując domowe sushi? Oto kilka wskazówek.
Ryż
Głównym komponentem tradycyjnego sushi jest specjalny ryż, który powinien być przygotowany z odpowiednim wyprzedzeniem. W tym celu należy go namoczyć w zimnej wodzie (na co najmniej dwie godziny), przepłukać, odsączyć i ugotować pod przykryciem. Dodatkowo ryż do sushi powinien być doprawiony odpowiednią zaprawą, przyrządzoną z octu ryżowego, cukru, soli i odrobiny sosu sojowego.
Składniki sushi
Tradycyjne japońskie sushi składa się nie tylko z samego ryżu, ale także kilku dodatkowych składników. W tym przypadku niezbędne jest nori (prasowane algi), ryba (świeża lub wędzona), wasabi (ostry zielony chrzan), przyprawy (na przykład imbir) oraz różnego typu dodatki (awokado, kapary, ser feta, ogórek, mango, papryka). Ze składnikami dodawanymi do sushi można eksperymentować i wybierać je według własnego uznania.
Akcesoria
Decydując się na przygotowanie domowego sushi warto zaopatrzyć się w tradycyjne akcesoria, które znacznie ułatwią przygotowywanie potrawy. Obowiązkowym zakupem jest mata bambusowa, która służy do przyrządzania i zawijania potrawy. Oprócz tego warto rozważyć zakup specjalnego garnka do gotowania ryżu, pałeczek do jedzenia oraz ostrego noża, który umożliwi pokrojenie sushi na równe części.
Przygotowywanie sushi wymaga pewnej wprawy, ale po opanowaniu podstawowych czynności nie zajmuje zbyt dużo czasu. Na przygotowane wcześniej nori należy ułożyć doprawiony ryż, wybrane dodatki i wasabi, a następnie - przy użyciu bambusowej maty - całą potrawę zwinąć w rulon i pokroić na plastry o szerokości około dwóch centymetrów. Tak przygotowane domowe sushi jest gotowe do serwowania.