Cover

Domowe masło orzechowe – przepis na krem orzechowy

Pomimo faktu, że masło orzechowe zawiera całkiem sporo kalorii, może być całkiem zdrowym elementem diety. Jednak tylko pod warunkiem, jeśli będziemy wybierać produkt najwyższej jakości o wysokiej zawartości orzechów. Dodatkowo, takie masło orzechowe nie powinno zawierać cukrów oraz tłuszczów utwardzonych. Jeżeli nie masz pewności co do tego, czy masło orzechowe które jest dostępne w sklepie, jak na przykład masło orzechowe Lidl, może zapewnić wysoką jakość, to możesz się skusić na samodzielne przygotowanie masła orzechowego. W tym momencie w twojej głowie pewnie rodzi się pytanie Jak zrobić masło orzechowe. Cóż, oczywiście niezbędne będą orzechy, a resztę szczegółów przeczytaj poniżej.

Masło orzechowe jest zdrowe

Zacznijmy od tego, czym w ogóle jest masło orzechowe. Otóż to wyrób sporządzony z orzechów, które są prażone w temperaturze 200 stopni. Masło orzechowe najczęściej wytwarzane jest z orzechów arachidowych, ale jeżeli masz tylko taką część, to oczywiście Twoje domowe masło orzechowe może być zrobione z innych orzechów. Każdy rodzaj jest odpowiedni, jeśli tylko wiesz jak zrobić masło orzechowe.

Masło orzechowe posiada wiele pozytywnych właściwości. Przede wszystkim jest bogate w białko. Od ciebie zależy ile białka będzie dokładnie zawierało masło orzechowe przepis, który wybierzesz do jego sporządzenia będzie miał na to bardzo znaczny wpływ. Pamiętaj o tym, że masło orzechowe charakteryzuje się także wysoką zawartością tłuszczy nienasyconych. Nie musisz się jednak obawiać, ponieważ są to zdrowe tłuszcze, głównie tłuszcze kwasu alfa linolenowy oraz tłuszcze kwas oleinowy.

Źródło energii

Dodatkowo, masło orzechowe jest wspaniałym źródłem energii, która pozwoli ci pozostać aktywnym lub aktywną przez resztę dnia. Masło orzechowe lub krem orzechowy zawierają dużo błonnika. Błonnik z kolei pomaga obniżyć poziom cholesterolu a także poprawia pracę jelit. Orzechy posiadają bardzo dużo błonnika, a ten z kolei jest nieocenionym żołnierzem na froncie w walce z otyłością. Co więcej, masło orzechowe jest bogate w witaminę E, która spowalnia starzenie się organizmu oraz poprawia płodność.

Dokładnie wybieraj orzechy

Masło orzechowe możesz sporządzić samodzielnie. Wystarczy że wybierzesz twoje ulubione orzechy, a następnie odbierzesz je z chrupek. Najlepsze są orzechy w łupinach. Pozwalają mieć pewność, że będą wolne od pleśni oraz grzybów. To często nieuważne wybieranie orzechów, które posiadają na sobie osad pleśni jest odpowiedzialne za różnego rodzaju alergię. Następnym razem wybierając najtańsze masło orzechowe w sklepie, lepiej mieć tego świadomość. To orzechy drugiej kategorii użyte do produkcji masła orzechowego są odpowiedzialne za tak popularną obecnie alergia na orzechy laskowe.

Pierwszym krokiem, gdy posiadasz już orzechy, jest ich wrzucenie na patelnię bez tłuszczu. Nie musisz dodawać oleju, ponieważ orzechy same w sobie są tłuste. Praż orzechy, aby miały bardziej wyrazisty oraz bogaty smak. Prażone orzechy wrzuć do blendera. Nie dodawaj wszystkich orzechów za jednym razem, może to stępić ostrza oraz zepsuć blender. Dodawaj je stopniowo. powoli orzechy będą oddawać tłuszcz, a w blenderze pojawi się masa, która będzie już przypominać masło orzechowe. Jeśli chcesz uzyskać krem orzechowy, wystarczy ustawić szybszą prędkość ostrzy oraz dokładniej rozdrobnić orzechy. W ten sposób pozbędziesz się charakterystycznych dla masła orzechowego małych kawałków orzechów. Dla smaku możesz dodać także odrobinę cukru lub stewii, a nawet miodu. Oczywiście wszystko zależy od twoich preferencji smakowych i śmiało możesz eksperymentować z nowymi dodatkami. Taki smak masła orzechowego będzie się znacząco różnił od tego, co możesz otrzymać w pobliskim sklepie.

Wspaniałe domowe masło orzechowe

Takie domowe masło orzechowe z pewnością będzie smakować wszystkim domownikom a Tobie przyniesie mnóstwo satysfakcji. Teraz już wiesz jak zrobić masło orzechowe i możesz nim smarować kanapki. Serdecznie zachęcamy do licznych eksperymentów i do wykorzystywania różnych rodzajów orzechów a także dodawania coraz to nowszych składników do twojego autorskiego masła orzechowego. Takie domowe masło orzechowe to znakomity sposób, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych oraz witamin. Już po krótkim czasie spożywania domowego masła czekoladowego zauważysz, że będziesz czuć się lekko i swobodnie. To zasługa wysokiej zawartości błonnika w orzechach.

Obserwuj nas