Miód pszczeli jest dość popularnym, słodkim przysmakiem. Czy jednak słodki, charakterystyczny smak jest jego jedyną zaletą? Czy rzeczywiście miód przez tysiące lat jest ceniony tylko ze względu na walory smakowe? Wcale nie. Spożywając pszczeli wyrób zyskujemy dużo więcej, niż tylko samą przyjemność z jedzenia. Miód wyróżnia się bowiem szeregiem cennych zalet.
Choć większość lekarzy odradza nadmierne spożywanie cukru, mimo wszystko miód wciąż jest bardzo pożądanym składnikiem diety. Problem z nadmiernym spożywaniem cukru polega na tym, że przyczynia się do powstawania nieuleczalnej choroby – cukrzycy. Miód jednak nie stwarza takiego zagrożenia.
Cukry zawarte w miodzie to bowiem w 90% węglowodany proste. Nie wymagają one trawienia i są bez żadnej obróbki wchłaniane do krwi. W ten sposób nie ma zagrożenia zwiększenia poziomu cukru, a miód dostarcza doskonałą porcję czystej energii. Jest to doskonały sposób na zastąpienie tradycyjnego cukru, gdyż można nim słodzić nie tylko herbatę, ale także ciasta i inne produkty spożywcze.
Największą zaletą miodu są jednak jego właściwości lecznicze. Ten złocisty płyn bowiem nie tylko nie przyczynia się do rozwoju chorób, ale także pozwala na ich skuteczne leczenie. Wynika to z antybakteryjnych właściwości powstającej w miodzie inhibiny.
Dzięki antybiotycznemu działaniu miodu bardzo często stosuje się go jako domowy sposób leczenie bólu gardła, przeziębienia i grypy. Nierzadko znajduje też zastosowanie w medycynie, jako składnik leków i syropów.