W sklepach można znaleźć wiele produktów nie zawierających glutenu. Jednak należy pamiętać i wyrobić sobie nawyk w sklepie aby sprawdzać etykietę w celu upewnienia się czy produkt nie zawiera śladowych ilości glutenu. Producent ma obowiązek poinformować na opakowaniu o możliwości występowania substancji uczulających.
Jeszcze kilkanaście lat temu lista produktów dozwolonych dla diety bezglutenowej była znacznie dłuższa – zawierała między innymi wszystkie płatki kukurydziane, gorzką czekoladę czy szynki pierwszego gatunku. Obecnie to, czy są to faktycznie produkty w pełni bezglutenowe zależy głównie od surowców, z jakich są przygotowywane, sposobu obróbki czy też „czystości” linii produkcyjnej.
Osoby cierpiące na celiakię muszą nauczyć się wybierać produkty konkretnych firm, które nie zawierają szkodliwego dla nich glutenu. Mogą także wybierać wśród szerokiej gamy produktów bezglutenowych dostępnych w sklepach. Większe markety oraz sklepy ze zdrową żywnością posiadają często osobny dział, w którym znajdziemy wyłącznie produkty wykluczające gluten. Można je łatwo rozpoznać, ponieważ oznakowane są zwyczajowym symbolem przekreślonego kłosa. Może on mieć dowolny kształt oraz kolorystykę.
Każdy produkt może zawierać gluten – jest to białko roślinne, które występuje w wielu rodzajach zbóż. Obecnie podejmowane są próby rozmaitych obróbek technologicznych jednak nie niszczą one szkodliwego wpływu białka na chorych, co jest bardzo istotne w przypadku tej diety. Tak więc osoby borykające się z nietolerancją glutenu muszą bezwzględnie wyrobić w sobie nawyk czytania etykiet produktów.