Porzeczki nie zawsze cieszą się u nas taką popularnością, jaką powinny. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na fakt, że są one szalenie zdrowe i mają dobroczynny wpływ na naszą dietę i na cały nasz organizm. Do wyboru mamy porzeczki czerwone oraz czarne, z których w kuchni zawsze możemy wyczarować coś smacznego, przy okazji dbając o własne zdrowie. To owoce smaczne i zdrowe.
Wiele dobrego nawet w niewielkiej porcji owoców
Przede wszystkim porzeczka posiada bardzo dużą zawartość witaminy C. Oczywiście, jest sporo owoców, które ją zawierają, a jednak to między innymi właśnie w czarnej porzeczce znajdziemy jej najwięcej. Już 30 g tych owoców wystarczy, aby zaspokoić dobowe zapotrzebowanie naszego organizmu na tę witaminę. A zatem, spożywając te owoce wspieramy nasz układ odpornościowy.
Witamina C to jednak nie wszystko. Jak na dobre owoce przystało, w porzeczce znajdziemy także inne wartościowe substancje odżywcze, jak witamina E, a także magnez, wapń, potas oraz żelazo. Dodatkowo porzeczki poprawiają wygląd skóry za sprawą obecności cynku i siarki.
Porzeczki będą też świetnym produktem dla osób będących na diecie, dbających o linię lub mających problemy trawienne. Są niskokaloryczne, a dodatkowo zawierają w sobie sporą porcję błonnika pokarmowego. Warto wprowadzić porzeczki do diety szczególnie w sezonie letnim, gdy kupno takich owoców nie powinno być aż tak trudne. Są drobne i niepozorne, a zawsze można wyczarować z nich wspaniałe, bardzo smaczne desery, dżemy, musy oraz koktajle.