Nav
biedronka
Biedronkado końca 2 dni
rossmann
Rossmanndo końca 10 dni
jula
Julado końca 6 dni
żabka
Żabkado końca 11 dni
pepco
Pepcodo końca 12 dni
castorama
Castoramado końca 11 dni
drogerie natura
Drogerie Naturado końca 9 dni
stokrotka supermarket
Stokrotka Supermarketdo końca 3 dni
neopunkt
NEOPUNKTdo końca 4 dni
media markt
Media Marktdo końca 4 dni
action
Actiondo końca 4 dni
dino
Dinodo końca 4 dni
delikatesy centrum
Delikatesy Centrumdo końca 5 dni
hebe
Hebedo końca 4 dni
Nav
Reklama
Reklama
Reklama
Porady

Czy można jeść słodko i jednocześnie zdrowo?

Kolorowe słodkości, obecne na sklepowych półkach kuszą podczas robienia zakupów. Mało który rodzic potrafi odmówić swoim pociechom słodkiej przyjemności. Sami też często sięgamy po pełne cukru i tłuszczu przekąski. Nie jest to jednak korzystne dla zdrowia, a spożywanie dużych ilości słodyczy może prowadzić do uzależnienia od cukru. Na szczęście słodycze te można zastąpić czymś równie smacznym, ale o niebo zdrowszym.
Cover

Kolorowe słodkości, obecne na sklepowych półkach kuszą podczas robienia zakupów. Mało który rodzic potrafi odmówić swoim pociechom słodkiej przyjemności. Sami też często sięgamy po pełne cukru i tłuszczu przekąski. Nie jest to jednak korzystne dla zdrowia, a spożywanie dużych ilości słodyczy może prowadzić do uzależnienia od cukru. Na szczęście słodycze te można zastąpić czymś równie smacznym, ale o niebo zdrowszym.

Owoce - tak, batoniki - nie

Zamiast sięgać po kolejne ciasteczko czy batona, warto wybrać zamiast tego pyszne i soczyste owoce. Nie tylko dostarczą one potrzebnych witamin, ale i zapewnią słodką, zdrową przekąskę. Banany, jabłka i pomarańcze dostępne są w sklepach cały rok. Latem warto sięgać natomiast po owoce sezonowe, takie jak truskawki, borówki czy maliny. Można z nich również przygotowywać wyśmienite soki i koktajle mleczne.

Nie tylko świeże owoce

W okresie zimowym dobrym zamiennikiem sklepowych słodyczy mogą być suszone owoce czy bakalie. Latem warto ususzyć nieco owoców na zapas, aby móc jesienią spożywać smaczne bananowe czy jabłkowe chipsy. Rodzynki czy suszona żurawina mogą również stanowić pyszny i słodki dodatek do mleka z płatkami owsianymi czy do jogurtu naturalnego. Takie połączenie z pewnością będzie zdrowsze, niż gotowe płatki czekoladowe.

"Mam ochotę na czekoladę..."

Czekolada sama w sobie nie jest zła. Ciemna czekolada z dużą ilością kakao, spożywana w niewielkich ilościach, to wartościowe źródło magnezu. Oczywiście nie należy przekraczać porcji kilku kostek dziennie. Czekolada gorzka wpływa również pozytywnie na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi, a przy przeziębieniu może nawet łagodzić kaszel!

Rezygnacja ze słodyczy nie oznacza rezygnacji ze słodkich przekąsek w ogóle. Chodzi po prostu o zastąpienie nadmiaru niezdrowych ciastek czy cukierków lepszymi składnikami. Smacznie i zdrowo? Pewnie, że się da!

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama