Czekolada, zwłaszcza gorzka o wysokiej zawartości kakao jest dość sycącym składnikiem. Tutaj idealnie podkreśla kokosową piankę, a truskawki są przysłowiową wisienką na torcie. Zatem biegnijcie czym prędzej do Lidla i zaopatrzcie się w kilka sztuk słodkich i gorzkich czekolad.
Od dzisiaj czekolady w LIDLu kosztują 25%-27% taniej, więc warto zaopatrzyć się w kilka tabliczek na zapas.
Przepis na przepyszny tort czekoladowy:
Biszkopt:
4 jajka
100 g cukru
80 g mąki
2 łyżki kakao
50 g gorzkiej czekolady (o zawartości kakao 70 %)
50 g masła, rozpuszczonego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz do nasączenia:
50 g cukru
1 łyżka ekstraktu rumowego (użyłam rumu)
3 łyżki wody
oraz 500 g truskawek (umyć i odszypułkować)
Tortownicę wyłożyć pergaminem (samo dno). Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao powoli przesiać do żółte k i zmiksować. Dodać roztopione masło i rozpuszczoną czekoladę. Wymieszać. Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę. Dodać 1/3 piany do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać za pomocą łopatki. Następnie dodać pozostałą pianę i znów wymieszać. Przełożyć masę do przygotowanej wcześniej tortownicy i piec 25-30 minut. Pozostawić w formie do wystygnięcia. Biszkopt powinien wyjść niski. Po ostudzeniu należy go przekroić na pół.
3 łyżki wody wymieszać z cukrem, zagotować i dodać rum. Takim ponczem skropić obie połówki ciasta.
Jeden z blatów ciasta ułożyć w tortownicy. Truskawki pokroić na połówki i ułożyć przekrojoną częścią do obręczy formy. Pozostałe całe truskawki uł ożyć obok siebie.
Masa kokosowa:
4 łyżeczki żelatyny
240 ml + 4 łyżki niesłodzonego mleka kokosowego
3 białka
65 g cukru
2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie)
Około 4 łyżki mleka kokosowego wlać do miseczki i wsypać żelatynę. Poczekać aż napęcznieje. Miseczkę włożyć do kąpieli wodnej i podgrzewać aż się rozpuści. Pozostałe mleko kokosowe podgrzać w rondelku, zestawić i dodać żelatynę oraz likier. Lekko ostudzić. W tym czasie ubić białka z cukrem na puch. Mleko przełożyć do innej miski i delikatnie partiami dodawać ubite jajka i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Masę wylać na truskawki, położyć blat ciasta i lekko docisnąć. Schłodzić w lodówce przez 1h.
Czekoladowy ganasz:
- 120 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka (15 g) masła
- 100 g gorzkiej czekolady (o zawartości kakao 70 %), połamanej na kostki
- 50 g cukru
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Śmietankę 30% zagotować w rondelku, zestawić i dodać masło oraz pokruszoną czekoladę. Delikatnie mieszać.
Cukier wymieszać z 3 łyżkami wody i zagotować. Do syropu dodać kwaśną śmietanę i wymieszać, a następnie dodać do masy czekoladowej. Wymieszać na gładka masę. Tak przygotowany ganasz wylać powoli na ciasto. Czas chłodzenia to przynajmniej 2h.
Masa czekoladowa (ganasz) wychodzi miękka, słodka i bardzo czekoladowa, a całe ciasto palce lizać!