Nav
biedronka
BiedronkaWażna za 3 dni
rossmann
Rossmanndo końca 3 dni
aldi
AldiWażna za 3 dni
żabka
Żabkado końca 10 dni
pepco
Pepcodo końca 11 dni
netto
NettoWażna za 3 dni
drogerie natura
Drogerie Naturado końca 3 dni
dr.max drogeria
Dr.Max DrogeriaWażna za 2 dni
neopunkt
NEOPUNKTdo końca 2 dni
media markt
Media Marktdo końca 1 dzień
action
Actiondo końca 3 dni
dino
Dinodo końca 3 dni
delikatesy centrum
Delikatesy Centrumdo końca 4 dni
hebe
Hebedo końca 18 dni
Nav
Reklama
Reklama
Reklama
Porady

Czekolady z LIDLa, jako baza dla pysznego ciasta.

Najnowsza promocja Lidla na czekolady -25% (i więcej) przypomniała mi o świetnym cieście jakie od czasu do czasu robi moja żona. Do przygotowania ciasta potrzeba co prawda tylko półtorej tabliczki dobrej czekolady, ale czekoladowy ganasz jakim pokryty jest wierzch ciasta po prostu wymiata!
Cover

Czekolada, zwłaszcza gorzka o wysokiej zawartości kakao jest dość sycącym składnikiem. Tutaj idealnie podkreśla kokosową piankę, a truskawki są przysłowiową wisienką na torcie. Zatem biegnijcie czym prędzej do Lidla i zaopatrzcie się w kilka sztuk słodkich i gorzkich czekolad.

Od dzisiaj czekolady w LIDLu kosztują 25%-27% taniej, więc warto zaopatrzyć się w kilka tabliczek na zapas.

czekolada lidl

czekolada lidl

Przepis na przepyszny tort czekoladowy:

Biszkopt:
4 jajka
100 g cukru
80 g mąki
2 łyżki kakao
50 g gorzkiej czekolady (o zawartości kakao 70 %)
50 g masła, rozpuszczonego
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Poncz do nasączenia:
50 g cukru
1 łyżka ekstraktu rumowego (użyłam rumu)
3 łyżki wody
oraz 500 g truskawek (umyć i odszypułkować)

Tortownicę wyłożyć pergaminem (samo dno). Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao powoli przesiać do żółte k i zmiksować. Dodać roztopione masło i rozpuszczoną czekoladę. Wymieszać. Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę. Dodać 1/3 piany do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać za pomocą łopatki. Następnie dodać pozostałą pianę i znów wymieszać. Przełożyć masę do przygotowanej wcześniej tortownicy i piec 25-30 minut. Pozostawić w formie do wystygnięcia. Biszkopt powinien wyjść niski. Po ostudzeniu należy go przekroić na pół.

3 łyżki wody wymieszać z cukrem, zagotować i dodać rum. Takim ponczem skropić obie połówki ciasta.

Jeden z blatów ciasta ułożyć w tortownicy. Truskawki pokroić na połówki i ułożyć przekrojoną częścią do obręczy formy. Pozostałe całe truskawki uł ożyć obok siebie.

Masa kokosowa:
4 łyżeczki żelatyny
240 ml  + 4 łyżki niesłodzonego mleka kokosowego
3 białka
65 g cukru
2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie)

Około 4 łyżki mleka kokosowego wlać do miseczki i wsypać żelatynę. Poczekać aż napęcznieje. Miseczkę włożyć do kąpieli wodnej i podgrzewać aż się rozpuści. Pozostałe mleko kokosowe podgrzać w rondelku, zestawić i dodać żelatynę oraz likier. Lekko ostudzić. W tym czasie ubić białka z cukrem na puch. Mleko przełożyć do innej miski i delikatnie partiami dodawać ubite jajka i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Masę wylać na truskawki, położyć blat ciasta i lekko docisnąć. Schłodzić w lodówce przez 1h.

Czekoladowy ganasz:
- 120 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka (15 g) masła
- 100 g gorzkiej czekolady (o zawartości kakao 70 %), połamanej na kostki
- 50 g cukru
- 1 łyżka kwaśnej śmietany


Śmietankę 30% zagotować w rondelku, zestawić i dodać masło oraz pokruszoną czekoladę. Delikatnie mieszać.
Cukier wymieszać z 3 łyżkami wody i zagotować. Do syropu dodać kwaśną śmietanę i wymieszać, a następnie dodać do masy czekoladowej. Wymieszać na gładka masę. Tak przygotowany ganasz wylać powoli na ciasto. Czas chłodzenia to przynajmniej 2h.

Masa czekoladowa (ganasz) wychodzi miękka, słodka i bardzo czekoladowa, a całe ciasto palce lizać!

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama