Nav
biedronka
Biedronkado końca 2 dni
rossmann
Rossmanndo końca 10 dni
jula
Julado końca 6 dni
żabka
Żabkado końca 11 dni
pepco
Pepcodo końca 12 dni
castorama
Castoramado końca 11 dni
drogerie natura
Drogerie Naturado końca 9 dni
stokrotka supermarket
Stokrotka Supermarketdo końca 3 dni
neopunkt
NEOPUNKTdo końca 4 dni
media markt
Media Marktdo końca 4 dni
action
Actiondo końca 4 dni
dino
Dinodo końca 4 dni
delikatesy centrum
Delikatesy Centrumdo końca 5 dni
hebe
Hebedo końca 4 dni
Nav
Reklama
Reklama
Reklama
Porady

Czas na grzybobranie z JULA !

Grzybobranie to dobry sposób na aktywny i zdrowy wypoczynek na łonie przyrody, a przy okazji doskonały sposób na urozmaicenie jesiennego menu. Wybierając się na grzyby warto jednak pamiętać o kilku rzeczach.
Cover

Grzybobranie to dobry sposób na aktywny i zdrowy  wypoczynek na łonie przyrody, a przy okazji doskonały sposób na urozmaicenie jesiennego menu.

Wybierając się na grzyby warto jednak pamiętać o kilku rzeczach.

Bezpieczeństwo przede wszystkim

Zbieraj tylko te grzyby, co do których masz pewność, że są jadalne. Wahasz się? Nie ryzykuj!

Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem wybierz się na pierwsze grzybobranie w towarzystwie kogoś bardziej doświadczonego. Jeśli nie masz takiej możliwości zaopatrz się w atlas grzybów (dostępne są również wersje online) i dokładnie obejrzyj zdjęcia grzybów jadalnych oraz tych najbardziej niebezpiecznych, przede wszystkim muchomora zielonawego, zwanego także sromotnikowym. Zdecydowana większość poważnych i śmiertelnych zatruć grzybami w Polsce spowodowanych jest spożyciem właśnie tego grzyba. Można go pomylić z innymi grzybami blaszkowatymi: z gąską zielonożółtą czy zielonawym gołąbkiem.

Zbierając grzyby pamiętaj o tych pięciu zasadach:

  1. Na początku zbieraj wyłącznie grzyby o spodzie kapelusza w postaci rurek, tzw. gąbki – z pewnością nie trafi ci się muchomor zielonkawy
  2. Nie zbieraj grzybów małych, ukrytych w ściółce, u których charakterystyczne cechy mogły się jeszcze nie wykształcić.
  3. Nie wkładaj swoich zbiorów do torebek foliowych. W folii grzyby łatwo się zaparzają i nawet w jadalnych gatunkach mogą się wytworzyć substancje szkodliwe dla zdrowia.
  4. Z pewnością słyszałeś, o którymś z „tradycyjnych” sposobów identyfikacji trujących okazów: jeśli grzyb jest gorzki to dowód, że jest trujący, jeśli cebula wrzucona do zupy grzybowej ściemnieje to znak, że w zupie jest trujący grzyb. Pod żadnym pozorem nie stosuj tych metod!
  5. W razie wątpliwości skorzystaj z bezpłatnych porad grzyboznawców dyżurujący w stacjach Państwowej Inspekcji Sanitarnej (gis.gov.pl)

 noz do scinania grzybow 

 

Pełen koszyk… i co dalej?

Jeszcze w lesie oczyść grzyby z igliwia i ziemi za pomocą noża lub szczoteczki, dzięki temu czeka cię mniej pracy w domu. Nie mocz grzybów w wodzie, stracą aromat i kolor, i mogą zapleśnieć. Oczyść je nożem, ewentualnie przetrzyj wilgotną szmatką. Zrób to bezpośrednio po powrocie do domu, ponieważ grzyby szybko tracą świeżość.

Najpopularniejszą i najstarszą metodą utrwalania grzybów jest ich suszenie. Należy pamiętać, by suszenie przebiegało stopniowo, w optymalnej temperaturze. Zbyt wysoka temperatura pozbawi grzyby wartości odżywczych. Najbardziej naturalnym sposobem jest suszenie grzybów na słońcu, ale jeśli pogoda nie sprzyja warto skorzystać z suszarki do grzybów i owoców.

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama