Cukier brązowy jest powszechnie uważany za ten zdrowszy od białego. O czym tutaj jest w ogóle mowa? Otóż ten pierwszy jest cukrem trzcinowym, a ten drugi buraczanym. Niemniej jednak w obu przypadkach prawie 100% stanowi sacharoza, a ułamek procenta składniki mineralne. Czym się one od siebie różnią i czy rzeczywiście lepiej jest sięgnąć po cukier brązowy?
Cukier biały vs. cukier brązowy
Cukier biały jest cukrem rafinowanym, który pozyskuje się z buraków cukrowych. Jest on przemysłowo oczyszczony, a więc pozbawiony wszelkich składników mineralnych, które zawarte był w oddzielonej od niego melasie. Cukier trzcinowy zaś jest nierafinowany i zawiera pewne składniki mineralne. Podczas jego produkcji nie usuwa się bowiem ciemnobrązowego syropu, przez co zachowuje brązowe zabarwienie. Nie zmienia to jednak faktu, że oba produkty nadal zawierają ogromne ilości sacharozy i to w prawie czystej postaci.
Co ciekawe, cukier brązowy można dostać zarówno w jasnej, jak i ciemnej postaci. Im więcej jest w nim melasy, tym jest ciemniejszy. Nie ma natomiast większej różnicy, jeśli chodzi o kaloryczność cukru brązowego i białego, co z pewnością jest ważną informacją dla osób odchudzających się.
Brązowy cukier jest droższy i na rynku są także jego podróbki w postaci cukru rafinowanego z karmelem. Należy więc dokładnie czytać skład kupowanych produktów. Cukier to cukier i z całą pewnością nie jest korzystne dla naszego zdrowia zastępowanie białego cukru rafinowanego cukrem brązowym.
W sprzedaży dostępne są znacznie zdrowsze alternatywy, jak chociażby syrop klonowy czy z agawy, stewia, ksylitol, erytrol, miód czy też melas karobowa.