Coraz dłuższe i cieplejsze dni sprzyjają częstszym spacerom i wycieczkom za miasto. Po długim oczekiwaniu na wiosnę chcemy łapać każdy promień słońca i w stu procentach wykorzystać piękną pogodę. Doskonałym pomysłem na spędzenie wolnego czasu z przyjaciółmi czy z rodziną jest więc piknik na świeżym powietrzu, który łączy ze sobą czas spędzony z najbliższymi z możliwością obcowania z przyrodą.
Wiosna w kuchni
Wraz z nadejściem wiosny w sklepach pojawia się coraz więcej krajowych warzyw i owoców, które kuszą swoimi żywymi kolorami i świeżością. Przygotowując wiosenny piknik warto więc postawić na świeże warzywa i lekkie dodatki, które doskonale komponują się z rzodkiewką czy ogórkiem. Jakie potrawy zaserwować swoim najbliższym? Dzieci na pewno ucieszą się z kolorowych kanapek z twarożkiem i warzywami. Co jednak przygotować dla pozostałych biesiadników? Dobrym pomysłem jest mozzarella z pomidorami i bazylią lub sałatka z awokado. Dodając do tego świeżą bagietkę z masłem czosnkowym, te proste dania mają szansę podbić serca największego krytyka kulinarnego.
Coś na słono i słodko
Korzystając z dostępności świeżych warzyw warto przygotować na piknik domową tortillę, którą wypełnić można papryką, ogórkiem, pomidorem i kukurydzą. Do tortilli można dodać podsmażonego kurczaka w ziołach oraz sos domowej roboty. Należy pamiętać, aby wszystkie potrawy dokładnie zapakować, aby ustrzec się wyciekania soku z jedzenia. Dla miłośników słodyczy polecamy babeczki z nadzieniem z konfitury lub kawałki tarty ze świeżymi owocami.