Niemal każdy wie, jak ważnym elementem dnia jest wartościowe śniadanie. Często jednak jest ono spożywane w pośpiechu lub, co gorsza, w ogóle pomijane. Brak czasu to jednak nie powód, by rezygnować z tej cennej dawki energii na początek dnia. Jak przyrządzić szybkie i smaczne śniadanie?
Mleczna bądź jogurtowa baza
Na start świetnym pomysłem będzie miska mleka z musli. Można też dodać do mleka zwykłe płatki kukurydziane bądź owsiane, a do tego dorzucić garstkę bakalii. Zamiast mleka dobrze sprawdzi się też jogurt naturalny z suszonymi bądź świeżymi owocami i płatkami. Jest to zdrowsza alternatywa dla gotowych jogurtów owocowych - te niestety zwykle zawierają spore ilości cukru. Tymczasem do jogurtu naturalnego samemu można dodać nieco słodkich, wysuszonych owoców i dodatkowo łyżeczkę lub dwie miodu.
Obecnie nawet osoby z nietolerancją laktozy mogą spokojnie spożywać takie śniadanie. Wszystko dzięki dostępnym już powszechnie produktom bez laktozy. Na półkach sklepowych łatwo znaleźć mleko, jogurty i sery bez laktozy. Smak i wartości odżywcze są zachowane, a produkt taki nie działa szkodliwie na wrażliwy układ pokarmowy.
Jajka w różnej postaci
Pożywne i szybkie śniadanie może też stanowić jajecznica na maśle. Do niej dodać można pomidory, pokrojoną w kawałeczki szynkę bądź ulubione zioła albo przyprawy. Warto przegryźć ją pożywnym, ciemnym pieczywem. Inna opcja to ugotowane na twardo jajka, pokrojone w plasterki. Można zrobić z nimi przepyszne kanapki, na których dodatkowo znajdzie się sałata, pomidor, odrobina majonezu i szczypiorek. Kolejna opcja to jajko sadzone. Przygotowane w foremce o fantazyjnym kształcie (np. serduszka) dodatkowo wywoła uśmiech domowników i pozytywnie nastroi na resztę dnia.
Brak czasu nie powinien być wymówką od śniadania. Mnóstwo potraw można przyrządzić szybko i sprawnie. Warto poświęcić z rana chwilę, aby zyskać zastrzyk tak potrzebnej organizmowi energii.