Jako, że latem niezbyt jesteśmy skłonni do przesiadywania w kuchni w celu przygotowania skomplikowanych ciast, a z chęcią byśmy przegryźli coś słodkiego, warto postawić na letnie i lekkie przysmaki, które przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jako, że mamy też łatwy dostęp do sezonowych owoców, a niektórzy z nas posiadają nawet własny sad czy ogródek, grzechem byłoby nie wykorzystać darów natury do zrobienia przepysznego ciasta.
Letnia szarlotka z nutką wanilii
Potrzebne składniki: dwa opakowania budyniu waniliowego, łyżeczka proszku do pieczenia, pół szklanki cukru, kilogram jabłek, trzy szklanki mleka, jedno jajko, kostka margaryny, trzy szklanki mąki, dwa żółtka, dwie łyżki śmietany.
Wykonanie: zagniatamy mąkę z margaryną i jajkami oraz cukrem, śmietaną i proszkiem do pieczenia. Po rozwałkowaniu ciasta wykładamy je na natłuszczoną blachę, po czym układamy na nim pokrojone w plasterki jabłka. Po ugotowaniu budyniu na mleku zalewamy nim jabłka. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 st. C.
Malinowa poezja
Składniki: cztery opakowania malinowej galaretki, duży jogurt naturalny, 250 g malin, jeden spód biszkoptowy.
Wykonanie: dwie galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody, a po ostygnięciu dodajemy jogurt i mieszamy całość. Gęstą masę przelewamy na biszkopt i układamy na niej maliny. Pozostałe galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach wody i gdy zaczną gęstnieć, wylewamy na owoce. Ciasto chłodzimy w lodówce.