Nav
kaufland
Kauflanddo końca 6 dni
polomarket
POLOmarketdo końca 5 dni
intermarche super
Intermarche Superdo końca 13 dni
lidl
Lidldo końca 2 dni
wafelek
Wafelekdo końca 2 dni
delikatesy centrum
Delikatesy Centrumdo końca 3 dni
biedronka
Biedronkado końca 10 dni
auchan hipermarket
Auchan Hipermarketdo końca 6 dni
dino
Dinodo końca 5 dni
aldi
Aldido końca 2 dni
gama
Gamado końca 12 dni
carrefour
Carrefourdo końca 2 dni
super-pharm
Super-Pharmdo końca 6 dni
rossmann
RossmannOstatni dzień promocji!
Nav
Reklama
Reklama
Reklama
Porady

Ciasta na lato - najlepsze przepisy

Jako, że latem niezbyt jesteśmy skłonni do przesiadywania w kuchni w celu przygotowania skomplikowanych ciast, a z chęcią byśmy przegryźli coś słodkiego, warto postawić na letnie i lekkie przysmaki, które przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jako, że mamy też łatwy dostęp do sezonowych owoców, a niektórzy z nas posiadają nawet własny sad czy ogródek, grzechem byłoby nie wykorzystać darów natury do zrobienia przepysznego ciasta.
Cover

Jako, że latem niezbyt jesteśmy skłonni do przesiadywania w kuchni w celu przygotowania skomplikowanych ciast, a z chęcią byśmy przegryźli coś słodkiego, warto postawić na letnie i lekkie przysmaki, które przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jako, że mamy też łatwy dostęp do sezonowych owoców, a niektórzy z nas posiadają nawet własny sad czy ogródek, grzechem byłoby nie wykorzystać darów natury do zrobienia przepysznego ciasta.

Letnia szarlotka z nutką wanilii

Potrzebne składniki: dwa opakowania budyniu waniliowego, łyżeczka proszku do pieczenia, pół szklanki cukru, kilogram jabłek, trzy szklanki mleka, jedno jajko, kostka margaryny, trzy szklanki mąki, dwa żółtka, dwie łyżki śmietany. 

Wykonanie: zagniatamy mąkę z margaryną i jajkami oraz cukrem, śmietaną i proszkiem do pieczenia. Po rozwałkowaniu ciasta wykładamy je na natłuszczoną blachę, po czym układamy na nim pokrojone w plasterki jabłka. Po ugotowaniu budyniu na mleku zalewamy nim jabłka. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 st. C. 

Malinowa poezja

Składniki: cztery opakowania malinowej galaretki, duży jogurt naturalny, 250 g malin, jeden spód biszkoptowy.

Wykonanie: dwie galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody, a po ostygnięciu dodajemy jogurt i mieszamy całość. Gęstą masę przelewamy na biszkopt i układamy na niej maliny. Pozostałe galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach wody i gdy zaczną gęstnieć, wylewamy na owoce. Ciasto chłodzimy w lodówce.

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama