Wiele osób uwielbia przekąski w różnych sytuacjach - podczas pracy, spotkania ze znajomymi czy projekcji filmu. Jednak wiele z nich jest bardzo niezdrowych i dość niekorzystnie odbija się na ludzkim zdrowiu i co najistotniejsze wadze. Mimo wszystko nie trzeba z nich całkowicie rezygnować. Wystarczy je po prostu zamienić na nieco zdrowsze i wykonane samodzielnie w domu np. z owoców. Nie zajmuje to zbyt wiele czasu, a przegryziemy coś smacznego i zdrowego. Oto kilka sprawdzonych przepisów na takie przekąski owocowe.
Chipsy jabłkowe
Umyte i obrane jabłka należy pokroić na cienkie plasterki. Dla smaku najlepiej oprószyć je cynamonem wedle uznania. Suszyć w piekarniku lub specjalnej suszarce do momentu, gdy staną się złociste i chrupiące.
Chipsy gruszkowe
W tym wypadku ważne, by owoce były dość twarde. Umyte i wysuszone owoce trzeba pokroić w cienkie ( około 2 mm) plasterki. Wyłożone na blasze pasterki warto skropić sokiem z cytryny. Gruszki można suszyć w piekarniku lub suszarce do grzybów, wedle uznania, aż do momentu gdy staną się chrupiące.
Chipsy bananowe
Będą smaczne, gdy wykonamy je z dość twardych owoców, ale nie zielonych. Do zrobienia takich domowych chipsów najlepszy będzie piekarnik z termoobiegiem. Banany należy pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na blasze. Wsadzić do piekarnika rozgrzanego do 70 stopni na 15 minut z włączonym termoobiegiem. Po upływie tego czasu owoce należy przewrócić na drugą stronę i znowu pozostawić w piekarniku na 15 minut. Co jakiś czas można smarować plasterki bananów mieszanką miodu i cytryny. Będą słodkie i bardzo chrupiące.