Nav
biedronka
Biedronkado końca 2 dni
rossmann
Rossmanndo końca 10 dni
jula
Julado końca 6 dni
żabka
Żabkado końca 11 dni
pepco
Pepcodo końca 12 dni
castorama
Castoramado końca 11 dni
drogerie natura
Drogerie Naturado końca 9 dni
rossmann
Rossmanndo końca 10 dni
neopunkt
NEOPUNKTdo końca 4 dni
media markt
Media Marktdo końca 4 dni
action
Actiondo końca 4 dni
dino
Dinodo końca 4 dni
delikatesy centrum
Delikatesy Centrumdo końca 5 dni
hebe
Hebedo końca 4 dni
Nav
Reklama
Reklama
Reklama
Porównania

Chipsy owocowe – zdrowe i smaczne!

Wiele osób uwielbia przekąski w różnych sytuacjach - podczas pracy, spotkania ze znajomymi czy projekcji filmu. Jednak wiele z nich jest bardzo niezdrowych i dość niekorzystnie odbija się na ludzkim zdrowiu i co najistotniejsze wadze. Mimo wszystko nie trzeba z nich całkowicie rezygnować. Wystarczy je po prostu zamienić na nieco zdrowsze i wykonane samodzielnie w domu np. z owoców. Nie zajmuje to zbyt wiele czasu, a przegryziemy coś smacznego i zdrowego. Oto kilka sprawdzonych przepisów na takie przekąski owocowe.
Cover

Wiele osób uwielbia przekąski w różnych sytuacjach - podczas pracy, spotkania ze znajomymi czy projekcji filmu. Jednak wiele z nich jest bardzo niezdrowych i dość niekorzystnie odbija się na ludzkim zdrowiu i co najistotniejsze wadze. Mimo wszystko nie trzeba z nich całkowicie rezygnować. Wystarczy je po prostu zamienić na nieco zdrowsze i wykonane samodzielnie w domu np. z owoców. Nie zajmuje to zbyt wiele czasu, a przegryziemy coś smacznego i zdrowego. Oto kilka sprawdzonych przepisów na takie przekąski owocowe.

Chipsy jabłkowe

Umyte i obrane jabłka należy pokroić na cienkie plasterki. Dla smaku najlepiej oprószyć je cynamonem wedle uznania. Suszyć w piekarniku lub specjalnej suszarce do momentu, gdy staną się złociste i chrupiące.

Chipsy gruszkowe

W tym wypadku ważne, by owoce były dość twarde. Umyte i wysuszone owoce trzeba pokroić w cienkie ( około 2 mm) plasterki. Wyłożone na blasze pasterki warto skropić sokiem z cytryny. Gruszki można suszyć w piekarniku lub suszarce do grzybów, wedle uznania, aż do momentu gdy staną się chrupiące.

Chipsy bananowe 

Będą smaczne, gdy wykonamy je z dość twardych owoców, ale nie zielonych. Do zrobienia takich domowych chipsów najlepszy będzie piekarnik z termoobiegiem. Banany należy pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na blasze. Wsadzić do piekarnika rozgrzanego do 70 stopni na 15 minut z włączonym termoobiegiem. Po upływie tego czasu owoce należy przewrócić na drugą stronę i znowu pozostawić w piekarniku na 15 minut. Co jakiś czas można smarować plasterki bananów mieszanką miodu i cytryny. Będą słodkie i bardzo chrupiące.

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama