Mało kto wyobraża sobie śniadanie, bądź kolację bez chrupiącego chleba. Jednak rzadko mamy teraz pewność, że został on wypieczony ze zdrowych składników z jak najmniejszą zawartością chemicznych dodatków. Dlatego warto pomyśleć o samodzielnym wypiekaniu chleba, co wcale nie musi być trudne.
Wypiekacz do chleba - jak działa?
Kiedy zdecydowaliśmy już, że sami podejmiemy się wypiekania chleba, kolejnym krokiem będzie zakup wypiekacza. W jaki sposób działa? Nie ma tu niczego z magii, a samo działanie wypiekacza jest banalnie proste, a co najważniejsze, nie musimy się cały czas skupiać na chlebie. Odmierzamy odpowiednią ilość składników, umieszczamy w pojemniku, a następnie wybieramy konkretny program, który nam najbardziej odpowiada. Wypiekacz wymiesza za nas składniki, a nawet wygniecie ciasto, pozostawiając je następnie do wyrośnięcia, po czym je upiecze.
Każdy sprzęt posiada kilka programów, dzięki którym upieczemy taki chleb, na jakim nam najbardziej zależy. Rozróżniamy następujące programy:
- chleb pszenno-żytni - najpopularniejszy i najsmaczniejszy rodzaj chleba,
- ciasta np. na kopytka, pizzę czy makaron,
- chleb tostowy,
- chleb francuski,
- chleb bezglutenowy - program bardzo "na czasie", przydatny dla diabetyków,
- ciasto drożdżowe
- chleb razowy.
Jeśli jednak planujemy zakup piekarnika, weźmy pod uwagę ten z funkcją dwa w jednym, czyli umożliwiającą nam także wypiekanie chleba. Piekarnik taki zaopatrzony jest w jeszcze jedno mieszadło, a także konkretny program przeznaczony do wypieku chleba.