Warzywo znane już w czasach starożytnych i uprawiane do celów nie tylko spożywczych, lecz i leczniczych, gdyż burak posiada bardzo wiele właściwości zdrowotnych.
Ma jadalny i cenny dla zdrowia człowieka korzeń i liście, które są bardzo wartościowe w fazie wzrastania, gdyż zawierają dużo białka i soli mineralnych. Po przyrządzeniu powstaje z nich potrawa zwana botwiną, lub botwinką.
Korzeń buraka ma jeszcze większe zastosowanie w polskiej kuchni niż liście i jest równie smaczny. Przyrządza się z niego potrawy i dodatki do dań głównych, lub wędlin (barszcz, zupa buraczana, duszone buraczki, ćwikła i inne.
A ponadto burak posiada ogromne możliwości lecznicze.
Korzeń buraka zawiera:
- błonnik
- witaminy z grupy B i C
- białko
- cukry
- kwas foliowy
- pierwiastki mineralne (żelazo, magnez, wapń, sód, potas, miedź, cynk, mangan i inne)
Buraki mają nieograniczone właściwości lecznicze:
- wzmacniają układ krwionośny (w leczeniu niedokrwistości, anemii i białaczki)
- zapobiegają wystąpieniu nowotworów i przyspieszają walkę z nowotworem (np. przewodu pokarmowego, pęcherza)
- wspomagają organizm przy chemioterapii
- wzmacniają odporność organizmu (przed wirusami i przeziębieniem)
- łagodzą dolegliwości przekwitania (uderzenia gorąca, kołatanie serca, zawroty głowy, migreny, itd.)
- opóźniają efekty starzenia
- zmniejszają ryzyko zachorowania na osteoporozę
- wpływają na prawidłowy rozwój płodu
- normują poziom cholesterolu
- udrażniają układ krwionośny
- posiadają silne przeciwutleniacze (barwniki dotleniają komórki organizmu)
- regulują pracę żołądka
- wspomagają i przyśpieszają trawienie
- łagodzą skutki nadużycia alkoholu
- wspomagają odchudzanie