Nav
biedronka
Biedronkado końca 1 dzień
rossmann
Rossmanndo końca 3 dni
makro cash&carry
Makro Cash&CarryWażna za 3 dni
żabka
Żabkado końca 10 dni
pepco
Pepcodo końca 11 dni
e.leclerc
E.LeclercWażna za 3 dni
drogerie natura
Drogerie Naturado końca 3 dni
kaufland
Kauflanddo końca 4 dni
neopunkt
NEOPUNKTdo końca 2 dni
media markt
Media Marktdo końca 1 dzień
action
Actiondo końca 3 dni
dino
Dinodo końca 3 dni
delikatesy centrum
Delikatesy Centrumdo końca 4 dni
hebe
Hebedo końca 18 dni
Nav
Reklama
Reklama
Reklama
Recenzje

Burak czerwony i jego zdrowotne właściwości

Warzywo znane już w czasach starożytnych i uprawiane do celów nie tylko spożywczych, lecz i leczniczych, gdyż burak posiada bardzo wiele właściwości zdrowotnych.
Cover

Warzywo znane już w czasach starożytnych i uprawiane do celów nie tylko spożywczych, lecz i leczniczych, gdyż burak posiada bardzo wiele właściwości zdrowotnych.

Ma jadalny i cenny dla zdrowia człowieka korzeń i liście, które są bardzo wartościowe w fazie wzrastania, gdyż zawierają dużo białka i soli mineralnych. Po przyrządzeniu powstaje z nich potrawa zwana botwiną, lub botwinką.

Korzeń buraka ma jeszcze większe zastosowanie w polskiej kuchni niż liście i jest równie smaczny. Przyrządza się z niego potrawy i dodatki do dań głównych, lub wędlin (barszcz, zupa buraczana, duszone buraczki, ćwikła i inne.

A ponadto burak posiada ogromne możliwości lecznicze.

Korzeń buraka zawiera:

- błonnik

- witaminy z grupy B i C

- białko

- cukry

- kwas foliowy

- pierwiastki mineralne (żelazo, magnez, wapń, sód, potas, miedź, cynk, mangan i inne)

Buraki mają nieograniczone właściwości lecznicze:

- wzmacniają układ krwionośny (w leczeniu niedokrwistości, anemii i białaczki)

- zapobiegają wystąpieniu nowotworów i przyspieszają walkę z nowotworem (np. przewodu pokarmowego, pęcherza)

- wspomagają organizm przy chemioterapii

- wzmacniają odporność organizmu (przed wirusami i przeziębieniem)

- łagodzą dolegliwości przekwitania (uderzenia gorąca, kołatanie serca, zawroty głowy, migreny, itd.)

- opóźniają efekty starzenia

- zmniejszają ryzyko zachorowania na osteoporozę

- wpływają na prawidłowy rozwój płodu

- normują poziom cholesterolu

- udrażniają układ krwionośny

- posiadają silne przeciwutleniacze (barwniki dotleniają komórki organizmu)

- regulują pracę żołądka

- wspomagają i przyśpieszają trawienie

- łagodzą skutki nadużycia alkoholu

- wspomagają odchudzanie

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama