Jednym z najzdrowszych owoców jest borówka amerykańska. Spożywana regularnie reguluje ciśnienie krwi, pomaga w leczeniu cukrzycy, wspiera dobry wzrok oraz pomaga w zaburzeniach mikrokrążenia w oku. Nie tylko chroni przed schorzeniami układu krwionośnego, lecz również zmniejsza poziom złego cholesterolu i zwiększa poziom dobrego.
W jej owocach znajduje się selen, cynk, miedź, mangan, witaminy A, C, B i PP. Także błonnik jest obecny w tych małych granatowych kuleczkach. Owoce te wspomagają układ nerwowy oraz skórę. Uspokajają, działają przeciwbólowo, do tego również leczą kaszel i pomagają pozbyć się toksycznych substancji z organizmu. Stosuje się je do produkcji tabletek oraz syropów na kaszel.
Owoce borówki amerykańskiej przynoszą ogromne korzyści zdrowotne dla każdego człowieka, dlatego warto je spożywać jak najczęściej. Jeśli nie same owoce, to chociaż preparaty zawierające ich wyciąg. Jednak obecnie świeże owoce borówki są coraz lepiej dostępne w sklepach, zwłaszcza w dobrze zaopatrzonych supermarketach i dyskontach spożywczych. Coraz częściej pojawiają się też u lokalnych sprzedawców na targach i bazarach.
Z borówek można przyrządzać pyszne koktajle, dodawać je do muesli, sałatek owocowych, piec z nimi ciasta i muffinki. Jednak tak samo dobrze będą smakować po prostu jedzone na surowo. Raczej trudno jest znaleźć osobę, której borówki by nie posmakowały. Ich minusem może być jedynie dość wysoka w porównaniu z innymi owocami cena, chociaż to i tak dość mały wydatek jak na produkt tak wszechstronnie wspierający zdrowie.